Anaheim Mighty Ducks: En epok går i graven

NHL-klubben Anaheim Mighty Ducks har blivit såld. Disneys klubb har ingen lång tradition men har ändå väckt sympati hos många tack vare de välkända filmerna om Mighty Ducks. Ägarna kommer att hålla kvar organisationen i Anaheim, men nytt namn och ny logotyp ska presenteras. De mäktiga ankornas tid på isen är förbi. En epok har gått i graven.

Det började för tretton år sedan när den i hockeykretsar välkända Disneyfilmen Mighty Ducks hade premiär. Historien om de värdelösa hockeygrabbarna som till slut blev ett topplag tack vare sina speciella egenskaper och tränaren Gordon Bombay har etsat sig fast i minnet hos många hockeyintresserade, och många andra med för den delen. Loggan laget bar på sina bröst blev en klassiker, och Disney valde att göra laget till verklighet. 1993 köptes nämligen Anaheim Mighty Ducks in i NHL.

Verkligheten varade i elva säsonger, innan klubben i våras såldes. Laget kommer att finnas kvar i Anaheim, men ett nytt namn och en ny logga kommer att presenteras när NHL kommer igång igen. Vi har sett den vita målvaktsmasken formad som en anka på en NHL-spelares bröst för sista gången.

Jag växte själv upp som ung grabb när filmen kom och faktum är att den ligger till grund för mitt eget hockeyintresse. Det är därför jag tycker det är tråkigt att klubben försvinner. Den tillhör min hockeyverklighet, den har alltid funnits där och borde alltid finnas där. Det finns säkert många som tycker tvärtom. Ett lag styrt av ett stort kommersiellt konglomerat som Disney inte har något i NHL att göra. Jag kan hålla med om att klubbarna framförallt ska ägas av människor med ett genuint hockeyintresse, men samtidigt kan man inte förneka att Disneys hockeyfilmer skapat mycket god publicitet för hockeyn som sport. Jag tror vi kan tacka Disney för en hel del, om inte annat så för Mighty Ducks som ett ansikte utåt för hockey i allmänhet och NHL i synnerhet.

Men att organisationen helhjärtat satsat på hockeyn och Mighty Ducks är dock inte hela sanningen, utan snarare är det tvärtom. Man har varit väldigt sparsam med att pumpa in pengar i laget, och har på så vis inte heller lyckats skapa en slagkraftigt organisation under de år den existerat. Möjligheterna har funnits, men inte tagits till vara. Ett ägarbyte kanske var nödvändigt, och det ska bli spännande att se vilka förändringar som kommer att ske, och vad dessa kommer att få för effekter. För än så länge har organisationen inte haft det lätt i NHL.

Precis som alla expansionslag i NHL fick Anaheim en trög start som nybildad klubb. Laget harvade många säsonger i botten av ligan med några få undantag. De senaste åren har det dock börjat gå bättre och höjdpunkten var naturligtvis Stanley Cup finalen 2003 där man till sist i en rafflande sjunde och avgörande match förlorade mot New Jersey Devils. Klubben tog sig som ett av de sista lagen till slutspel, men växte under slutspelet till en effektiv maskin som körde över allt motstånd hänförda av målvaktsväggen Jean-Sebastien Giguere och offensive stjärnan Paul Kariya.

Just Kariya är en spelare som man förknippar med Mighty Ducks. Kanadensaren med asiatiska rötter var klubbens förstaval i NHL Entry Draft någonsin, och ett bättre val kunde man knappast ha gjort. Kariya växte snabbt ut till en stjärna och bar flera säsonger ensam klubben på sina axlar. Trots stora tillgångar hos ägaren Disney, som genom sina tecknade filmer tjänade oräkneliga miljoner, skaffades det få nya spelare. Och en ensam spelare, trots att han är en stjärna, gör inte ett helt lag.

Under flera säsonger hade dock Paul Kariya en lekkamrat av samma kaliber i finske raketen Teemu Selänne. De två yttrarna bildade under flera säsonger ett av ligans bästa radarpar och vräkte in poäng i parti och minut. Idag finns dock varken Kariya eller Selänne kvar i Anaheim. Selänne försvann året innan Anaheims starka slutspel, medan Kariya försvann efter slutspelet. De spelade den gångna säsongen tillsammans i Colorado, men samarbetet från Anaheim återfanns aldrig. Kanske hade båda spelarna trots allt sina bästa år i ankornas stad.

Förväntningarna på Mighty Ducks var höga förra säsongen efter finalen, men laget lyckades inte leva upp till dessa och missade slutspelet. Kanske berodde det på att Selänne och Kariya försvunnit. Kanske berodde det på att målvakten Jean-Sebastien Giguere inte nådde samma form som säsongen innan. Kanske berodde det på att lagets nya ryske fixstjärna inhandlad från Detroit, Sergei Fedorov, inte hittade rätt i Anaheims spelsystem. Kanske spelade allt in. Trots slutspelsmissen är det dock ett lag med potential som hamnar i de nya ägarnas händer.

Giguere är ännu ung och har en stor potential, och bakom honom väntar Rysslands största målvaktstalang på flera år i Ilya Bryzgalov. På backsidan finns en av ligans bästa offensiva försvarare i Sandis Ozolinsh, samt defensiva klippor som Ruslan Salei och Keith Carney. Man har även knutit till sig unge tjeckiske backen Ladislav Smid, född 1986, som många tror kommer att bli en storback i NHL. Framåt finns en stark centeruppsättning med Fedorov, trogne Steve Rucchin och arbetshästen Samuel Påhlsson. Det är lite tunnare på forwardssidan, men Petr Sykora är en effektiv målskytt. Organisationen hoppas unga lovande spelare som Stanislav Chistov, Alexei Smirnov, Joffrey Lupul, Corey Perry, Ryan Getszlaf och Michael Holmqvist ska ta nya steg i sin utveckling och bli effektiva spelare på den högsta nivån.

Klubben kommer att föryngra laget de närmaste säsongerna och slutspel kommer bara vara en bonus. Man har många spännande spelare som är nära sina genombrott, och om några av dem når sin potential blir organisationen slagkraftig. Men inte under namnet Mighty Ducks.

Disney har nämligen lämnat NHL-scenen.

Tråkigt tycker jag.

Jonas Gustavsson2005-06-15 19:05:00

Fler artiklar om Anaheim