Draftad Leo, Killorn & Gudas in - Gibson ut?
Sommarens stora tillskott i Anaheimfamiljen

Draftad Leo, Killorn & Gudas in - Gibson ut?

Leo Carlsson gick tvåa i sommarens draft! John Gibson vill bort. Finns det någon rimlig köpare? Vad innebär det egentligen för Anaheim att man plockat in Radko Gudas och Alex Killorn?

Som ny skribent för Anaheim Ducks känner jag mig nödgad att först och främst presentera mig innan jag går igenom vad Anaheim haft för sig den senaste tiden; 
Torgny Johansson heter jag, är snart 38 år gammal och är bosatt i lilla sydnorrländska kuststaden Hudiksvall.
Under min ungdom var ishockey aldrig något som stod särskilt högt på min lista över saker jag ville göra, och sannerligen inte alls högt på mina föräldrars lista över vad de hade tänkt sig skjutsa till, betala för och titta på. I deras värld var hockey synonymt med tidiga mornar i iskalla ishallar, vilket såklart är korrekt i många fall, och utslagna tänder och klubbor som knäcks med kraft över motståndarrevben. Också det sista är svårt att argumentera emot. Det fick bli fotboll för hela nästan hela slanten istället, bortsett från några år med handboll & innebandy samt en kort men relativt lyckad karriär inom friidrotten där det sistnämnda resulterade i en high five med Carl Lewis under DN-galan 1997. Något som visade sig bli höjdpunkten på min idrottsliga karriär... 
Men, sporten ishockey växte mer och mer för mig och i vuxen ålder slog helt plötsligt NHL-intresset till och sedermera utkonkurrerade hockeyn fotbollen med råge. Från att ha konsumerat all fotboll som fanns, på alla vis, blev det istället NHL för hela slanten. Fantasyligor, alarmklockor ställda på 04:00 för att se Anaheim bli sönderpucklade av Arizona, The Athletic-artiklar om vartenda lag varenda lediga stund (vilket resulterat i många personliga rekord i avdomnade ben under toalettbesök), långa diskussioner och konversationer med likasinnade, NHL-spel till PS, NHL-spel till PC, osv osv. 
Av någon konstig anledning föll jag för Anaheim. Nu talar vi verkligen att jag var vuxen, ca 30, så det var inte att jag tyckte att deras loggo var den häftigaste eller namnet det coolaste. Det bara föll sig så. Här är vi nu, 2023, och jag har fått ett forum att skriva av mig på och det är jag väldigt tacksam för gentemot Svenskafans redaktion. 

Det var lite om mig, nu till viktigare saker. 

Den här texten kommer inte att djupdyka i varför Anaheim är där dem är. Den kommer snarare ta var dem är just nu och försöka analysera hur framtiden kommer bli med de två nya free agents som Pat Verbeek har plockat in. Att man draftade Leo Carlsson som tvåa i draften avhandlas lite kort längre ner i texten, men kommer komma i en utförligare text framöver. 

Börjar vi med Radko Gudas känns det som ett väldigt uppenbart beslut av Verbeek att ta. Anaheim har inte haft backar som kunnat kombinera fysik med någorlunda spelskicklighet sen Josh Manson (nåja, fysik åtminstone) och Hampus Lindholm blev trejdade för framtid. Simon Benoit försökte men kunde inte avgöra när han skulle sätta en tackling och när han skulle backa av och gick därför bort sig noterbart ofta. Detta i ett defensivt bed-röv-ligt Anaheim. Och visst, kanske hade en annan coach kunnat få honom att lära sig läsa situationerna bättre men i Anaheims läge just nu behöver man förmodligen snarare spelare som redan kan det och i som sin tur kan hjälpa den yngre generationen att bli klokare. 
Därför plockades Gudas in. Han är byggd som en vedeldad stenugn, högerfattad, sätter skräck i motståndarna med sina tacklingar, kan flytta puck på ett okej vis, är duktig att hålla rent framför egen kasse och har skägg. Jättebra skägg. Dessutom klär han sig snyggt.
"Ett av de första sms:en jag fick från en av mina ungdsomvänner var att jag nu slipper spela mot Radko längre, vilket givetvis är en fin sak. Alla hatar att spela mot honom, så som han spelar." ska Killorn ha sagt till Joe Smith på The Athletic.
Det är lätt att se Gudas vara del av den rutinerade skara som ska hjälpa Zellweger, Mintyukov, Luneau m.fl., att komma in och göra avtryck i ligan men också som en tillräckligt bra spelare för att göra Anaheim avsevärt mycket bättre. En Klingbergtyp hade inte passat in när nu ovan nämnda spelare faktiskt ska få istid, framförallt Zellweger som jag själv tror kan komma att vara den som styr Anaheims powerplay innan den kommande säsongen är över. 
Kontraktet är inte heller mycket att bråka om: tre år, $4M/år och går ut några veckor efter att Gudas fyller 36. 
Nu menar jag inte att Gudas bör benämnas som spelskicklig, men han är inte en uppenbar riskfaktor när han har pucken och är en duktig beslutsfattare i det enkla. En mer spelskicklig spelartyp bredvid honom och det bör bli bra nog för att ha ett kompetent backpar nog för att faktiskt få pucken under kontroll ur egen zon.

Killornkontraktet är det som fått mest skit av både skribenter och tyckare samt på sociala medier. När jag själv satt på min kammare inför den kommande free agency-frenzyn så var han en av spelarna jag tyckte det vore rimligt att känna på. Kanske skulle han gå med på ett ett- eller tvåårskontrakt om man betalade honom ordentligt? 
Att han fick ett fyraårskontrakt var inte alls det jag hade hoppats på. 
Fyra år, $6,25 M för en hunnit fylla 34 år innan säsongen drar igång, och som dessutom spelat 93 slutspelsmatcher under de sex föregående säsongerna, är inte direkt något som går i paritet med mitt egna sätt att se på vad ett ombyggnationslag ska hålla på med. Visst, det finns löneutrymme - men hur många gånger har man inte sett andra lag ha det för att helt plötsligt ligga tight inpå lönetaket pga några korkade kontrakt? Många, skulle jag säga. 
Sen tänkte jag lite mer.
Och kollade lite mer. 
Sen tänkte jag lite mer igen. 
Sen tittade jag noggrannare på kontraktet.
Sen fick jag nackspärr. Förmodligen indirekt pga Alex Killorn och Pat Verbeek. 

Men, det finns faktiskt saker som inte är så dumma med kontraktet. 

Dels är Killorn fortfarande en duktig spelare. Han kommer från sin poängmässigt (både gällande mål och assist) bästa säsong med 27 + 37 på 82 matcher efter att ha spelat i ett Tampa som inte direkt dominerade grundserien. Dessutom gjorde han fem poäng på sex slutspelsmatcher.
Spelmässigt har han lite oroande siffror däremot, åtminstone enligt Naturalstattricks modell. Det finns vissa tvivel kring hur speldrivande han är och huruvida Tampa faktiskt var ett bättre lag med honom på isen än utan, tex hade han en xGF på 49.13 % (översatt till begriplig svenska: Tampa borde släppt in något fler mål än man skapade framåt med honom på isen) den gångna säsongen. Det ska dock tilläggas att flera andra kolumner ser betydligt mycket bättre ut, tex antalet högkvalificerade målchanser man skapade kontra släppte till med honom på isen. 
xGF:n kan dock vara en indikation på att hans ålder börjar ta ut sin rätt och att han inte riktigt hänger med. 
Hursomhelst bidrar Killorn också med fysik och rutin, något som Anaheim inte haft mycket av de senaste säsongerna och framförallt inte i kombination med någon som faktiskt kan spela hockey och sätta pucken i mål. 
Killorns roll i Tampas powerplay har varit framför mål, vilket Anaheim också har saknat de senaste åren, även om Henrique gjort det bra. McTavish har förmågor (direktskottet och spelsinnet) som gör honom bättre lämpad vid högra cirkeln, Zegras ska såklart inte heller stå där framför, Henrique är som sagt duktig där men kan istället hjälpa PP2 och Terry ska inte heller vara där. 
Hur Anaheim tänkt ställa upp sitt PP under säsongen blir intressant men förtjänar mer än att bara bli en bisats, så det kommer i någon framtida krönika. 
Rutinmässigt är det alltid svårt att avgöra hur mycket det bidrar med på isen, men Killorn var väldigt uppskattad av såväl tränare, medspelare och journalister i Tampa. Dessutom har han spelat 140 NHL-slutspelsmatcher genom åren, vunnit Stanley Cup två gånger, Calder Cup en gång samt tagit en silvermedalj i VM. Det bör betyda något. 
Kontraktet innehåller heller inga bonusar vilket gör att det är mer utköpsvänligt än det hade varit om tex hälften av det varit i bonusar. För den som inte vet vad som gäller med utköp av kontrakt är det inte så konstigt då det är en lite snårig jungel, men i det här fallet så är Killorn garanterad 2/3 av den kvarvarande lönen. Hade han haft bonusar så hade han varit garanterad 2/3 av lönen samt hela bonussumman. Vill man nörda ner sig i det går det att läas Capfriendlys egna FAQ gällande utköp här.
Åter till Killorn. Skulle nu det visa sig att han inte håller mer än ett - två år kan Anaheim alltså välja att köpa ut honom inför säsongen 25/26 och därför bara behöva dras med en lönetaksträff på $2,083M under dubbla återstående kontraktstiden, dvs t.o.m säsongen 28/29. Med ett lönetak som förväntas stiga avesvärt de kommande åren så bör det bli än mindre känbart än vad det hade blivit i dagsläget med en sån summa. Naturligtvis vore såklart det absolut bästa om Killorn visade sig vara värd pengarna hela kontraktstiden - annars finns det som sagt en väg ut. 
Han är med andra ord en duktig hockeyspelare fortfarande, och han kan göra poäng fortfarande - nu är bara frågan om han kan göra det i en avsevärt sämre omgivning? Om inte så har man däremot satt sig i en tråkigare situtation. 

Kontentan av att Gudas och Killorn plockats in är att jag känner viss tillförsikt inför säsongen. Anaheim är i dagsläget ett lag där de yngre spelarna behöver hamna i en situation där de kan producera, lära sig av äldre, skyddas men samtidigt tvingas ta ansvar och utsättas för tuffa situationer, samt faktiskt visa sig vara en kärna man till slut kan luta sig emot i framtiden när det börjar bli dags att ta sig in i slutspel. Då är både Gudas och Killorn kloka signingar. 
Verbeek är troligtvis inte klar med lagbygget än heller. Utöver att skriva nya kontrakt med Zegras, Terry, Drysdale och Dostal bör det komma in ytterligare en rutinerad back som kan spela fysiskt. Under den föregående natten dök det upp små rykten om att Robert Hägg hade skrivit på, men än så länge är det inte mer än bara rykten. 
DeBrincat har man dessutom varit och ryckt i, men vad som tänkt gått i utbyte har det varit tyst om. Ottawa borde rimligtvis vilja ha något som kan hjälpa dem ta sig in i slutspel, så kanske att Henrique var påtänkt från Anaheims sida som en av bitarna som skulle kunna gå i motsatt riktning. Det är dock min egna spekulation. 
Hursomhelst bör man absolut undvika att röra några av sina kommande förstarundeval, för än så länge är det verkligen inget som säger att man (tyvärr) kommer ha god chans att få välja bland de fem första även de kommande åren. 

Nu till en tråkigare nyhet, nämligen att det på senare tid rapporterats tydligare än någonsin att John Gibson vill lämna organisation för ett lag som kan vara med och utmana om Stanley Cup. Frank Seravelli på DailyFaceoff rapporterade att Gibson sagt att han aldrig mer kommer spela en match för Anaheim, något som Gibsons agentur sen i princip gick ut och dementerade. Varför "i princip"? Jo, därför att det inte var en dementi. Det man dementerade var att Gibson inte sagt dom orden till någon i Anaheims organisation, däremot dementerade man inte att han sagt det till tex Seravelli. En dementi som inte är en dementi och som fortsätter att lämna saker och ting öppna för spekulation brukar vara ett tecken på att det finns en mer eller mindre hög sanningshalt i ursprunsuttalandet, men att man ändå känner sig nödgade att säga något. 
Gibson själv tog också hjälp av sociala medier för att få ut sin egna syn på saken: 
"I'm not really sure (a trade is) going to happen, to be honest. As far as everything, I had a good cenversation with Pat (Verbeek). Few conversations with him at the end of the year, the conversations are just between him and I. We didn't want it to go any further than that. We talked, it's been good. I haven't spoken to him in the last couple of weeks.
But, right now, I'm worrying about me. I'm focusing on my training in the offseason and getting ready for the season. 
Obviously, there's a little uncertainty. I'm not sure what's going to happen, but whether I'm in Anaheim or somewhere else, I'm just worried about being ready to play and I want to have a good year. 
Whether I'm back in Anaheim or somwehere else, I'm just worried about getting myself ready and my body ready and getting ready to have a good year. 
That's all I can do, I can't really focus everything else because it's kind of out of my control.
"
Inte det heller är någon direkt dementi från en spelare som vill ut. 

Gibson fyller 30 om någon vecka, har ett kontrakt på $6,4M fram t.o.m säsongen 26/27 och har dessutom inte rosat marknaden de senaste åren. Dessutom är målvaktsmarknaden relativt mättad. 
Ser man till lag som faktiskt skulle kunna behöva en målvakt dyker LA Kings upp. De har Copley, Talbot och Rittich signade, samt unge svensken Erik Portillo på tillväxt. Det är inte en målvaktsuppsättning som skriker contender, eller ens viskar det.   
Om de nu skulle vara intresserade hade de behövt flytta lön. Kan Anaheim få Viktor Arvidsson tex Rittich eller Copley i utbyte? Att ha en äldre målvakt bredvid Dostal, och som kan klara av att stå merparten av matcherna, känns som en klok lösning. Copley och Arvidsson skulle innebära $5,75M i lön som går ut, vilket bara är $650K ifrån att täcka hela Gibsons lön. 
För egen del känns det som en logisk trade även om Anaheim inte skulle tjäna storkovan i traden, men får man något så tycker jag att man ska vara nöjda. Arvidsson skulle även kunna gå att flippa vid trade deadline och Copley skulle fylla det målvaktstomrum som Gibson hade efterlämnat. 
Det kommer att bli intressant att följa den här nyhetsutvecklingen den kommande tiden. 

Sist men inte minst till den nyhet som fått absolut störst nyhetskraft den senaste tiden; Anaheim valde Leo Carlsson som tvåa i sommarens draft. 
Karlstadsfödde Leo går genast in och blir organisationens nyckelfigur. En framtida förstacenter som förväntas bli en tvåvägskraft som kan dominera över hela isen med sin storlek och sitt exceptionella spelsinne, såväl med som utan puck. Vart än Leo kommer att spendera den kommande säsongen så blir hans utveckling otroligt spännande att följa, och att Anaheim fått en av de absolut största svenska forwardstalangerna på länge är enkelt sagt helt j*vla fantastiskt. 
Anaheim har sin development camp just nu, och på de videor som sipprat ut därifrån har det höjts gott om positiva röster på twitter kring hans skridskoåkning (som av många sågs som kanske något problematisk för att vara hos någon som går tvåa overall i en draft) och att den var över förväntan. Speciellt av en spelare av Leos storlek. 
Nu kollade jag själv på ovan nämnda klipp strax efter jag sett Olen Zellweger dansa runt med både kraft och smidighet på isen. Jösses Amalia och flera andra kraftuttryck av den magnituden vilken skridskoåkning Calgarysonen besitter. Dit har Leo, trots allt, en bit kvar. 

Det är långt kvar till att säsongen drar igång, men känslan är att det kommer att bli en väldigt händelserik tid fram till dess. 


TV: Leo Carlsson draftas av Anaheim Ducks
 

Torgny Johanssonjohansson.torgny1985@outlook.comTogge92023-07-04 15:14:00
Author

Fler artiklar om Anaheim