SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Anaheim Ducks

SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Anaheim Ducks

Anaheim är mitt uppe i en mycket spännande rebuild.

Anaheim har gått in i en rebuild och man gör det med rätt intressanta förutsättningar. Dessutom lämnar man nu en era för att ta sig an nästa epok i organisationens historia. Det ska väldigt mycket till om Ducks ska vara slagkraftiga redan kommande säsong, men över tid lär man har något spännande på gång.

Eran man lämnar bakom sig är den som leddes av Ryan Getzlaf. Vid 37 års ålder tackade han för sig och hängde upp skridskorna. Han gjorde det som Anaheims främsta spelare någonsin och den enda spelaren som har gjort mer än såväl 1000 matcher som 1000 poäng för Ducks.

Det blev 1019 poäng, fördelat på 282 mål och 737 assist, på 1157 matcher – varav alla gjordes i Anaheims tröja. Getzlaf är därmed en av de spelare som har gjort flest matcher i ligan för enbart ett lag. Han vann Stanley Cup redan 2007 och nominerades för Hart Trophy 2014.

Det råder ingen som helst tvekan om att Getzlaf kommer att lämna ett tomrum efter sig. Han hade givetvis sin prime en bra bit bort, men var alltjämt en nyttig spelare. Framför allt ska det bli intressant att se vem eller vilka som fyller ut hålet efter honom – både sett till produktion över tid och som ledare.
 

Hyllningarna efter Getzlafs sista match

Någon ny kapten är ännu inte utsedd och det skulle inte förvåna om Anaheim väljer att hålla den positionen tom den närmsta tiden. Dels som ett sätt att hedra Getzlaf, dels för att man kanske vill vänta in någon av de yngre talangerna inom organisationen.

För sådana finns det gott om. Trevor Zegras har redan visat att han är en av NHL:s mest sevärda spelare – och han kan dessutom producera fina siffror. Jamie Drysdale har etablerat sig i ligan och har alla förutsättningar för att bli en toppback. Mason McTavish har fått doppa tårna i NHL men har framför allt imponerat på juniornivå.

Utöver de tre stora namnen – och det är respektingivande namn – kan Anaheim även stoltsera med ytterligare ett gäng fina namn. Man la exempelvis beslag på Pavel Mintyukov, Nathan Gaucher, Noah Warren och Tristan Luneau i en imponerande draft i somras. Sedan tidigare har man även Drew Helleson, Olen Zellweger, Jacob Perreault och Sam Colangelo, för att nämna några.

Anaheim hade redan en hel del lovande på plats, men sedan Pat Verbeek kom in som ny general manager i februari har man steppat upp sin rebuild ytterligare.

Man sålde exempelvis av en hel del veteraner på utgående kontrakt i samband med trade deadline. Josh Manson, Nicolas Deslauriers, Hampus Lindholm och Rickard Rakell dumpades alla iväg mot picks och prospects.

Det är visserligen några tunga tapp, men ska man omfamna en rebuild är det uppoffringar man behöver göra. De har dessutom ersatts på ett hyggligt sätt över sommaren i form av John Klingberg, Dmitry Kulikov, Ryan Strome och Frank Vatrano.

Anaheims roster ser inte så värst slagkraftig ut och det är nog inte heller något man försöker vara. Man sitter på en hel del draftval till nästa sommar och väntas sälja av spelare även kommande trade deadline – så Verbeeks rebuild är väl värd att slänga ett öga på.

---

Målvakter:

Går vi tillbaka några år var det kanske målvaktspositionen som var Anaheims stora tillgång. Men sedan dess har John Gibson gått ner sig och frågan är om hans rykte inte är bättre än hans faktiska prestationer?

Kanske är det ett resultat av att omgivningen har blivit sämre – Anaheim har gått från ett stabilt slutspelslag till fyra raka år utan slutspel – men Gibsons siffror har i alla fall dalat. Med ytterligare fem år kvar på sitt kontrakt, värt $6,4 miljoner per säsong, kan det kanske vara läge för Anaheim att försöka skaka loss även den här veteranen.

29-årige Gibsons namn cirkulerade i några traderykten i våras och över sommaren – och lär rimligtvis fortsätta göra så även framöver. Dels kan det som sagt ligga i Anaheims intresse, dels är nog hans rykte fortfarande relativt högt – och det kan garanterat finns någon GM där ute som är övertygad om att Gibson kan studsa tillbaka i rätt omgivning.

Så länge Gibson är kvar i Anaheim kommer han i alla fall att ta hand om förstaplatsen. Han backas upp av Anthony Stolarz och 28-åringen är väl inte mycket mer än just en backup. Det ska dock sägas att Stolarz hade aningen bättre siffror än Gibson under den gångna säsongen, men det bör inte vara någon man satsar på.

22-årige Lukas Dostal lär ligga bäst till för att lyftas upp vid behov och på sikt kan kanske Calle Clang slå sig in i NHL, men ur ett kortsiktigt perspektiv är Gibson och Stolarz fortfarande tämligen ohotade.

Backar:

Dagarna när Anaheim kunde stoltsera med en otroligt stark topp-4 ligger bakom oss, men man har alltjämt några fina inslag. Att tappa Hampus Lindholm och Josh Manson kan mycket väl destabilisera försvaret ytterligare, men man kan mycket väl argumentera för att Anaheim befinner sig i fel läge för att skriva långtidskontrakt med åldrande försvarare.

Den känslan förstärks ytterligare av det faktum att Cam Fowler sitter på ett sådant kontrakt. 30-åringen är fortfarande användbar och hans 42 poäng från den gångna säsongen är en bra notering, men i takt med att den nya generationen kommer fram och ska ha betalt lär han bli allt mindre önskvärd.

För tillfället utgör han däremot inget problem – dock kan väl hans kontrakt göra att man inte var redo att slänga iväg något liknande till en annan veteran, och det var i så fall ett klokt beslut.

Manson var Fowlers vanligaste partner under den gångna säsongen, men med honom i Colorado kan Fowler nog placeras in jämte Jamie Drysdale istället.

Drysdale är som sagt ett av de stora framtidsnamnen i Anaheim. 20-åringen har redan gjort drygt hundra NHL-matcher och lade sig på en hög nivå under den gångna säsongen. Han behärskar det mesta på isen – men behöver etablera sig även som en användbar PK-back – och det är bara en tidsfråga innan Drysdale är en fullvärdig toppback.

Han fick spela en hel del powerplay under den gångna säsongen – enbart Fowler hade mer istid i den spelformen av Anaheims backar – och frågan är hur John Klingbergs intåg kan påverka Drysdale där.
 
Klingbergs första ord efter flytten

Svensken verkar onekligen ha missbedömt free agency-marknaden fullständigt. Det stora kontraktet fanns aldrig där och istället för att ta något halvdant kontrakt någonstans satsade han på ett ettårskontrakt med Anaheim. Kanske framstår det som lustigt vid första anblick, men med tanke på hur sommaren utvecklade sig är det kanske bästa möjliga lösning.

Klingberg får bra betalt den här säsongen ($7 miljoner), har hamnat i ett lag där han med all sannolikhet får spela powerplay med Trevor Zegras och kan lämna för en contender framåt trade deadline. Klingberg kan skjuta det stora kontraktet framför sig och Anaheim får en mycket användbar spelare som man dessutom kan få ytterligare tillgångar för. Det får ändå sägas vara en bra lösning för alla involverade.

Med en ny agent på plats får sedan Klingberg se till att läsa av marknaden bättre nästa sommar.

Urho Vaakanainen var en del av Hampus Lindholm-traden och bör kunna ta en ordinarie tröja i Anaheim. Sannolikt värdesatte man snarare Bostons 1st rounder och 2nd rounders, men finländaren kan vara något sorts reclamation project. Han har hunnit bli 23 år och har fått utvecklingen spolierad av skador. Kanske finns det fortfarande något man kan hitta där om kroppen bara förblir intakt? Kanske underlättar det för honom att spela med en så drivande partner som Klingberg?

Det kan mycket väl bli så att Dmitry Kulikov tar den sista topp-4-platsen istället. 31-åringen hämtades in gratis från Minnesota för ett par veckor sedan och borde ge lite stabilitet till försvaret. Sannolikt lär Dallas Eakins och hans stab laborera lite med backparen för att hitta de optimala kombinationerna då det har skett några betydande förändringar.

Kanske visar det sig att Fowler snarare passar bäst med Klingberg? Och i så fall kan det nog bli Kulikov jämte Drysdale. Vaakanainen-Drysdale fungerade nämligen inte alls ihop under den gångna säsongen.

Slutligen tar Kevin Shattenkirk den sista ordinarie platsen. 33-åringen fick en liten uppsving när han vann Stanley Cup med Tampa Bay 19/20 och har sedan dess varit hyggligt solid för Anaheim. Han kan användas i alla spelformer och högersidan i försvaret får sägas vara en av Anaheims styrkor.

Simon Benoit, med 53 matcher under förra säsongen, lär ligga bäst till vid händelse av skador eller avstängningar om vi överblickar veteranerna. Även Olli Juolevi, Josh Mahura och John Moore kan bli aktuella för spel, men det är en kvartett som inte direkt är så värst spännande.

Desto mer intressanta är däremot Drew Helleson och Olen Zellweger. Helleson anslöt via Josh Manson-traden och Zellweger draftades i andrarundan förra året. 19-årige Zellweger bör nog återvända till WHL men Helleson kan bli desto mer aktuell för spel. Det sannolika är väl att han ställs på tillväxt i AHL inledningsvis – om inte annat för att högersidan som sagt ser stark ut.

Forwards:

Om försvaret faktiskt är hyfsat namnstarkt har Anaheim inte fyllt ut forwardsbesättningen på ett lika bra sätt. Potentialen på de yngre stjärnskotten är enorm och man har några solida veteraner, men utfyllnadsspelarna är mest en axelryckning. Det är väl också det här som gör att man väntas husera i tabellens bottenskikt.

Men i Trevor Zegras har man sannerligen träffat rätt. Connor McDavid må vara ligans bästa spelare, men det är trollgubben Zegras som är ligans mest sevärda spelare. Hans teknik, initiativförmåga och fantasi verkar inte ha några begränsningar – gör han inte drömmål själv så levererar han osannolika framspelningar.
 
Drömmålet – kopian från TV-spelet

Zegras fyllde 21 år i våras och kommer nu från 61 poäng (23+38) på 75 matcher. Året innan blev det 13 poäng på 24 matcher och hyggliga 18 poäng på sju JVM-matcher när hans USA tog hem guldet. Zegras är en puckkonstnär som även kan producera och han ser dessutom ut att kunna hantera centerpositionen på NHL-nivå.

Här har verkligen Anaheim något speciellt att bygga framtiden kring.

Något förvånande valde Anaheim att släppa lekkamraten Sonny Milano när hans kontrakt gick ut. Milano, som stod för 34 poäng på 66 matcher, är alltjämt osignad och man undrar onekligen vad det beror på. Har han, likt Klingberg, läst av marknaden helt fel? Eller finns det något bakomliggande som vi inte känner till?

Vi borde kunna hitta Troy Terry till höger om Zegras. Efter att länge ha framstått som något av en bust kom det en sanslös explosion under den gångna säsongen. Den numera 24-årige Terry smällde in hela 37 mål och tog hem den interna poängligan på 67 poäng. Anaheim får hoppas att det var ett definitivt genombrott och att Terry inte blir någon one-hit wonder.

Zegras och Terry visade i alla fall lite potential tillsammans under den gångna säsongen och nog borde Dallas Eakins vara mån om att para ihop sina främsta forwards?

Det kan nog vara lite öppet kring platsen till vänster i förstakedjan, men Adam Henrique bör nog vara förhandsfavoriten. 32-åringen stod för en imponerande bounce back season med 19 mål och 42 poäng på 58 matcher efter att bland annat ha varit uppe på waivers under 20/21-säsongen. Henrique kan hålla en hyfsat god nivå och för att balansera ut topp-6 kan han nog placeras in jämte Zegras och Terry. Men man vill ju att Zegras ska få en roligare lekkamrat än så.

Vågar man istället hoppas på Mason McTavish jämte Zegras och Terry?

Tillsammans med Zegras och Drysdale är det alltså McTavish som utgör Anaheims framtida core. Han fick testa på NHL under den gångna säsongen, men återvände till OHL – där han dominerade. Där var han med om att spela hem OHL-mästerskapet till Hamilton Bulldogs. I Memorial Cup föll man däremot mot Saint John Sea Dogs.

McTavish såg däremot till att vinna JVM åt sitt Kanada för några veckor sedan efter en dominant prestation. Där blev det 17 poäng på sju matcher – liknande nivåer som Zegras några år tidigare. Det vore onekligen en besvikelse om McTavish inte tar en tröja i Anaheim den här säsongen.

Att peta in honom jämte Zegras och Terry är kanske lite väl riskabelt för de flesta NHL-coacherna, så det är nog mer sannolikt att förvänta sig att han går in tillsammans med nyförvärven Ryan Strome och Frank Vatrano.

Båda två har anslutit, via free agency, från New York Rangers. 28-årige Vatrano har etablerat sig som en användbar spelare god för strax under 20 mål. Strome är snäppet bättre och kommer exempelvis från 54 poäng på 74 matcher. Det var visserligen med Artemi Panarin som sin vanligaste kedjekamrat – så det är inte orimligt att förvänta sig en liten tillbakagång i hans produktion.

Såväl Strome som Vatrano borde vara bra veteraner att ha tillgång till i den fas som Anaheim befinner sig i. De är inte överdrivet dyra – $5 miljoner respektive $3,65 miljoner – men kanske är Stromes fem år i längsta laget.

Vad har egentligen hänt med Jakob Silfverberg? Den tidigare så stabila 20-målsskytten kan knappt hitta målet längre. Nu kommer han från ynkliga fem mål på 53 matcher och man undrar hur sargad kroppen egentligen är och har varit. Med två år kvar på kontraktet är det kanske bara att vänta till trade deadline 2024 och hoppas att svensken kan ge något pick då.

Blir det inte någon rejäl uppryckning lär i alla fall svensken få nöja sig med en bottom-6-roll, kanske med landsmannen Isac Lundeström och Maxime Comtois som kedjekamrater. Duon har hunnit bli 22 respektive 23 år gamla och Ducks har fått fram två användbara spelare för middle-6.

Ska laget ta något oväntat snabbt kliv vill det nog till att Lundeström och Comtois också tar nya oväntade kliv i sin utveckling.

För ett antal år sedan var Max Jones en del av en ny och tämligen spännande prospect pool, men vid 24 års ålder är det rimligt att anta att han inte blir mer än en utfyllnadsspelare i ligan. Den där uppsättningen – som bland annat även inkluderade Troy Terry, Sam Steel, Jacob Larsson, Nick Ritchie, Brandon Montour och Shea Theodore – blev ett stort misslyckande för Anaheim.

Terry är den enda som faktiskt har blivit något för Anaheim, om man tar den gångna säsongen som ett faktiskt genombrott – resten är antingen tämligen irrelevanta eller användbara spelare för andra organisationer.

Osexiga veteraner som Derek Grant och Sam Carrick lär fylla ut bottom-6. Grant kan vara lite användbar tack vare sin mångsidighet och har ibland fått kliva in i en större roll än vad han egentligen borde ha, men bör husera i en fjärdekedja.

25-årige Glenn Gawdin kan säkert få några matcher också, men Anaheim borde väl vara mer intresserade av att testa Jacob Perreault och Benoit-Olivier Groulx. Två yngre förmågor som fortfarande har uppsida, och där framför allt Perreault kan vara värd att följa.

---

Tre styrkor:

Högersidan i försvaret

Försvarets högersida ser genuint stark ut. John Klingberg må ha sin absoluta prime bakom sig, men är givetvis fortfarande en mycket bra passningsspelare, pucktransportör och PP-back. Jamie Drysdale lär bara fortsätta ta kliv mot stjärnstatus och Kevin Shattenkirk är solid i ett tredjepar. Skulle någon klappa igenom har man dessutom en spännande Drew Helleson på väntelistan.

Framtiden

Anaheim har en av ligans bättre talangbanker – och de kommande åren bör bygga på den rejält. Även om det skulle gå tungt en period har man i alla fall något väldigt spännande att se fram emot. Och under tiden kan dessutom njuta av Trevor Zegras.

Pat Verbeek

Pat Verbeek ser väldigt kompetent ut under det halvåret som han har rattat Anaheim. Han har jobbat under Steve Yzerman i många år och bara det gör honom till en intressant kandidat. När inledningen dessutom är så här pass lovande känns det onekligen som att Anaheims framtid ligger i pålitliga händer.

Tre svagheter:

Kan man lita på veteranerna?

Anaheim ser som sagt ut att ha prickat rätt med sina yngre spelare, men det hänger en hel del frågetecken över många av veteranerna. Kommer Adam Henrique vara en användbar topp-6-spelare eller återigen en waivers-kandidat? Är Troy Terry på riktigt eller en one-hit wonder? Kan Ryan Strome prestera och producera i en annan omgivning? Var står egentligen Jakob Silfverberg? Hur påkopplad kommer John Klingberg att vara?

Målvaktspositionen

Man får ändå säga att John Gibson är något av orosmoln. Han har haft en negativ spiral den senaste tiden och med tanke på vilket kontrakt han sitter på lär nog Anaheim oroa sig framåt.

Djupet

Försvaret borde kunna hävda sig bra nu när man fick in såväl John Klingberg som Dmitry Kulikov sent – innan dess såg det tunt ut. Forwardsbesättningen är desto svagare och framför allt ställer man sig frågande till djupet. Det ska mycket till om Anaheim ska utmana om slutspelsplatserna.

---

Preliminär laguppställning:

Adam Henrique – Trevor Zegras – Troy Terry
Mason McTavish – Ryan Strome – Frank Vatrano
Maxime Comtois – Isac Lundeström – Jakob Silfverberg
Max Jones – Derek Grant – Sam Carrick
Glenn Gawdin, Jacob Perreault, Benoit-Olivier Groulx

Cam Fowler – Jamie Drysdale
Urho Vaakanainen – John Klingberg
Dmitry Kulikov – Kevin Shattenkirk
Drew Helleson, Simon Benoit, John Moore, Olli Juolevi, Josh Mahura

John Gibson (Anthony Stolarz)

---

Säsongens poängkung: Trevor Zegras

Troy Terry tog hem den interna poängligan under den gångna säsongen, men nu förväntar vi oss att Trevor Zegras utveckling bara har börjat – och att han lyfter sig rejält kommande säsong.

Säsongens viktigaste spelare: John Gibson

Målvakter är generellt opålitliga så kanske kan John Gibson hastigt och lustigt studsa tillbaka – det lär i alla fall vara en grundläggande förutsättning om Anaheim ska kunna blicka mot slutspel. Om det ens är något man ha ambitioner för.

Säsongens unga spelare: Mason McTavish

Uppvisningen i JVM var kanske bara en försmak. Mason McTavish bör göra avtryck även i NHL och är ytterligar en ung spelare i Anaheim värd att slänga ett öga på.

Säsongens doldis: Maxime Comtois

Anaheims bästa målskytt 20/21 – visserligen på svaga 16 mål efter 55 matcher – men skade- och Covid-problem under den gångna säsongen ställde till det för honom. Han borde helt klart kunna förbättra sig.

Säsongens besvikelse: Ryan Strome

Signad till ett hyfsat stort och långt kontrakt, men nu får han klara sig utan Artemi Panarin vid sin sida. Det lär nog kunna påverka…

---

SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division:

1.
2.
3.
4.
5.
6. Anaheim Ducks
7. Seattle Kraken
8. San José Sharks

NHL:s 32 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

Vill du skriva om ditt favoritlag? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com.
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2022-09-16 13:00:00
Author

Fler artiklar om Anaheim