Tradetankar s. 23/24 samt summering av rebuild
Adam Henrique, t.v, kan komma att bytas bort under säsongen

Tradetankar s. 23/24 samt summering av rebuild

Såväl Adam henrique som John Gibson kan komma att bytas bort inför eller under den kommande säsongen. Men vart, och mot vad? Hur har Anaheim egentligen skött sig historiskt i sin rebuild?

Nedan kommer såväl några konkreta rykten samt egna idéer om vad Anaheim skulle kunna göra för att förbättra sin organisation sett till det läget de är i.
För att klargöra vart jag själv står i frågan så hjälper det att veta vart Anaheim är just nu.
Anaheim genomgår precis en sk. ”rebuild”, dvs att man har bytt bort äldre, etablerade spelare mot att få in draftval och yngre spelare.

Summerar man de senaste årens ombyggnationstrader så har man HITTILLS fått in:
- Urho Vaakanainen, ett förstarundeval 2022 (som man tog Nathan Gaucher med), ett andrarundeval 2023 (Damian Clara) samt ett andrarundeval 2024 i Lindholmtraden till Boston.
- Josh Manson byttes mot Drew Helleson samt ett andrarundeval 2023 (Carey Terrance).  
- Calle Clang & ett andrarundeval 2023 (som blev Tristan Luneau, som alltså blev QMJHL:s bäste back i år!) fick man när man skeppade Rikard Rakell till Pittsburgh.
- För det tredjerundeval 2023 man fick för fightern Nicolas Deslauriers så tog man Yegor Sidorov, som gick som överårig i årets draft efter att i år ha mer än fördubblat sin produktion i Saskatoon Blades  (WHL) sen året innan och som visade upp sig ordentligt under den development camp som precis avslutades och som aaaallaaaa säger att man inte ska dra några växlar kring.
- Chansningen att signa John Klingberg förra säsongen resulterade i att man ändå fick Nikita Nesterenko och ett fjärderundeval 2025 från Minnesota.
- Jacob Perrault, som trots allt är en av de yngre ytterforwardarna från egna leden i San Diego som får anses ligga närmast en NHL-chans, fick man av förstarundevalet i Ondrej Kase-traden till Boston (som gjordes av Bob Murray, inte Verbeek).
Ska man summera det här så har Luneau goda utsikter att bli en bra, spännande NHL-back som kan spela både PP och BP, Nathan Gaucher kan gott och väl bli en tredjecenter när Anaheim ska vara bra, Drew Helleson visar tecken på att kunna spela på högersidan i NHL redan i år och kunna bli etablerad om något år om saker och ting går som det ska, Calle Clang ska vara förstemålvakt (hoppas jag) i AHL i år och spås kunna bli en NHL-målvakt, Nikita Nesterenko som redan förra året visade att han inte gör bort sig i NHL spelmässigt men måste lägga på sig kilon för att kunna ta en plats, samt ett gäng draftval som resulterat i spännande talanger, Perraults utveckling har stagnerat men än finns det tid för honom att bli en forward som kan göra mål i NHL. 
Allt det här, förutom Perrault/Kase, har skett under ”nye” general managern Pat Verbeek, som fick ta över i februari förra året efter den lite för långvarige Bob Murray. Verbeek kom in med ett uppdrag; att sälja av det som går och börja bygga upp laget på nytt.
Nu är det upp till bevis. Att sälja av bra spelare kan vilken pappskalle, typ, som helst göra.
Att bygga upp det klokt igen är det svåra.

Med de tidiga draftval man skaffat sig för egen räkning kan man summera det med att man fått in fyra bra centrar (Carlsson, McTavish, Zegras och Gaucher), en massa spännande backar och en par, tre målvakter som skulle kunna vara med och fightas om en NHL-plats om några år. Det som saknas är egentligen ytterforwards med tillräcklig potential för att ta fightas om platserna i topp 6, om man nu inte räknar med att någon av Zegras eller McTavish ska spela ytterforward.  

Man har alltså NÄSTAN sålt av det som går och måste börja sätta de spelare som ska bli den nya kärnan i ett läge där de kan lyckas och utvecklas.
Men, jag skrev ’NÄSTAN’. Det finns fortfarande spelare kvar som inte riktigt passar in ålders- och kontraktsmässigt.
Enda egentliga anledningen till att behålla dem vore ifall man känner att de tillför så pass många mjuka värden i ledarskap och att de kan vara mentorer åt de yngre spelarna som ska komma att bli Anaheims kärna under många år framöver.

Adam Henrique är 33 år och tjänar $5,825M mot lönetaket.
John Gibson fyllde 30 för några dagar sedan och tjänar $6,4M.

Det är två spelare som vore rimliga att skickas iväg mot ännu mer framtid.

Adam Henrique är fortfarande en bra hockeyspelare, även om han inte är någon stjärna. För ett lag som vill utmana skulle han vara ypperlig i en tredjekedja. Han kan spela både ytterforward och som center. Dessutom är han fortfarande en topp 15-spelare i området runt motståndarnas kasse, och trots att han var skadedrabbad förra säsongen mäktade han ändå med 22 mål på 62 matcher.
Om Anaheim behåller halva hans lön i en trade så skulle mottagande lag få in en van målskytt med ett habilt tvåvägsspel som absolut kan hjälpa ett lag att dels ta sig in i slutspel men också att komma långt i det.
Nu har Henrique en ”modifierad no trade-klausul” som mer eller mindre betyder att han själv styr vart han kan bli tradad, men om han får chans att vinna en cup kan jag gott se att han vill hugga på den chansen sett till hans ålder.

Vad kan man då få för honom?
Ett tråkigt paket: några mellanrundor, tex en tredje- och en fjärderunda.
Ett roligt paket: en förstarunda och ett prospect.
Det rimligaste: vi vet inte ännu.

Eftersom Henrique är till åren kommer det laget som tradar för honom mest troligt att göra det som en ”rental” och därför bara ha honom sista matcherna i grundserien samt i ett slutspel. Då betalar man alltså bara för det. 
Om mottagande lag däremot ser honom som någon som kan fortsätta tillhöra dem under fler säsonger så kan däremot betalningen komma att höjas.
Man måste också ta i beaktande vad som kommer finnas tillgängligt på marknaden runt trade dealine. Där är det inte en jätteavancerad gissning att det kommer finnas namn som Jason Zucker, Tyler Johnson, Kevin Labanc etc.
Ett yngre lag i behov av rutinerade spelare som trots det fortfarande kan producera låter som en passande destination. Buffalo kanske, om de nu har häng på en slutspelsplats och ändå känner att de kan behöva hjälp i tredje-, eller t.o.m andrakedjan?
För Anaheims räkning hade det varit det kanske bästa alternativet, då Buffalo BORDE kunna tänkas avvara en forward runt 20 år. Benson, Savoie och Kulich + de som redan spelar i NHL borde gå bort – men bortsett från dem finns det kvar gott om spelare som borde passa Anaheim perfekt.

Min alldeles för tidiga gissning: Adam Henrique blir tradad till Buffalo inför trade deadline mot Isak Rosén och Buffalos andra- samt fjärdeval i år ELLER till St Louis, som efter ett tidigt tränarbyte får ihop det och jagar slutspel, skickar Torontos andra- och Rangers tredjeval i retur.

John Gibson har jag redan skrivit en del om vad jag tror kan hända och jag ser fortfarande Kings som den organisation som hade varit i behov av en uppgradering (?) på målvaktssidan.
Gibsons tradevärde är minst sagt svårt att uppskatta, men förmodligen är det inte alls högt förutsatt att Anaheim inte behåller $1,4M – 2-0M av Gibsons lön.
Nu ska det tilläggas att det av allt att döma finns gott om människor runtom i NHL som fortfarande håller Gibson som en riktigt bra målvakt som fallit offer för Anaheims…eh…bristfälliga försvarsspel.

Likväl, en målvakt som tar $6,4M av löneutrymmet under fyra säsonger framöver ska vara en av ligans bästa målvakter, och det var det längesedan Gibson visade sig vara. Däremot har han fortfarande visat sig hålla hög klass i omgångar, och snackar man $4,5M istället så kan det gott och väl finnas intressenter.

Devils och Kings är de uppenbara och Devils nämns oftast av nordamerikanska journalister, men om vi leker med tanken att Winnipeg faktiskt väljer att trada Hellebuyck skulle de direkt kunna få in en (om än betydligt sämre) rutinerad ersättare till en lägre peng och därmed fortsätta att vägra riva ner laget.
Min alldeles för tidiga gissning: Kings tradar Copley och Victor Arvidsson samt Akil Thomas mot att Anaheim behåller den lön som krävs för att få det att fungera (ca $1,4M). Anaheim tradar i sin tur vidare Arvidsson, och behåller halva lönen, till Colorado mot deras förstaval i år och sen går Colorado i sin tur vidare och förlorar mot Dallas i västra Conference-finalen.

OM nu ovanstående, fortfarande alldeles för tidiga, gissningar slår in skulle Anaheim kunna få in en någorlunda färdig spelare i bra ålder i Akil Thomas samt en talangfull spelare med topp 6-uppsida i Isak Rosén samt Colorados förstaval och Buffalos andra- och tredjeval.
Thomas bildar sen en rivig tredjekedja med bl.a. Gaucher, och Rosén får McTavish som lekkamrat, när Anaheim tar hem Stanley Cup 2026/27.

Trolighet för detta? Låg.
Det troligaste är trots allt att det bara blir några mellanrundor, men drömma får vi ju?

 
 

Torgny Johanssonjohansson.torgny1985@outlook.comTogge92023-07-18 17:05:00
Author

Fler artiklar om Anaheim