Ye Olde Time Hockey: Framtiden

Ye Olde Time Hockey: Framtiden

I det här avsnittet ger tre olika skribenter sin syn på hur NHL kan komma att se ut i framtiden.

Tyvärr har gensvaret blivit betydligt sämre än vad jag hoppades på, jag mailade från början 15 olika skribenter/experter och fick snabbt två nej tack från Linus Hugosson som tackade nej pga. av tidsbrist och Per Bjurman där orsaken var att Sportbladet inte gick med på det. Jag fick även tre snabba ja tack (samtliga med anknytning till svenskafans). Övriga tio har inte svarat, det finns stor risk att mitt mail hamnat bland skräpmailen hos några av dem men det är ändå en ganska trist statistik.

Eftersom gensvaret blev så dåligt breddade jag sökområdet och tog kontakt med ytterligare sju skribenter som alla kanske inte var så insatta i just NHL men desto mer i andra ligor plus några utländska kontakter. Där fick jag också ganska snabbt ett ja som tyvärr inte mynnade ut i ett bidrag och ytterligare två som var lite intresserade men osäkra (båda kvinnor och tyvärr blev det till slut inga bidrag från någon av dem). Det innebar att av sammanlagt 22 tillfrågade personer (varav 5 kvinnor) var det bara 4 som var intresserade av att bidra till den här artikeln och till slut blev det endast tre bidrag. Den dåliga utdelningen gjorde att jag själv som inte hade tänkt bidra har skrivit ned några förutsägelser om NHL:s framtid (ta dem bara inte på för stort allvar eftersom det är skrivet med glimten i ögat).

Är det nu så att det finns läsare som blir sporrade av den här artikeln och vill förmedla sina framtidsvisioner (på högst 2 A4 sidor) är det bara att kontakta mig (mailadressen står efter artikeln), så kommer jag att antingen lägga till dem i den här artikeln eller om det kommer in många olika visioner lägga upp dem i en egen artikel.

Alla visionerna (utom mina spådomar) skrevs innan årets slutspel startade och därför kanske vissa saker i skribenternas texer inte stämmer överens med vad som hände i årets slutspel.

Först ut är Simon Strömberg som skriver om Florida Panthers här på svenskafans (trots att han egentligen håller på New Jersey). Simon förutspår att det här har hänt när säsongen 2029-30 summeras:

Connor McDavid, det senaste decenniets främste poängplockare och spelare, gör det avgörande målet för hans Edmonton Oilers. Länge hade han fått kritik för att inte vara en vinnare – en av få ”old school”-saker som fortfarande lever kvar – eftersom hans Edmonton inte vunnit någon Stanley Cup under hans ledning. Men nu, under hans tredje kontrakt med klubben, får han äntligen lyfta bucklan.

Oilers är det tredje kanadensiska NHL-laget som vinner Stanley Cup under 20-talet. Både Toronto och Winnipeg har fått segra, men visst är det något speciellt att just McDavid får vinna bucklan på ålderns höst?

Tolv år har gått sedan Penguins senast vann bucklan och det tidiga uttåget från slutspelet 2017-18 blev officiellt Sidney Crosbys överlämning av kronan som kungen av NHL till just McDavid. Säsongen efter hade McDavid åter vunnit Hart Trophy, poängligan och burit sitt Oilers till Conference-final. Men trots upprepade poängligatitlar – enbart avbruten av en skadefylld säsong, Matt Barzal, Nico Hischier och Alexander Holtz – hade han inte lyckats bära sitt Oilers förbi andra slutspelsrundan. ”Capitalsförbannelsen” kallades den och McDavid fick hela tiden leva i skuggan av Crosby, Toews och Kopitar, som ”alltid var bäst när det gällde”.

Vägen fram hade inte varit enkel. McDavid slutade utanför topp-20 i poängligan för första gången sedan 2024, trots att han snittade 1,02 poäng per match. Mer än ett decennium hade gått sedan McDavid ansågs vara ligans snabbaste spelare, även om han fortfarande tillhörde den övre halvan bland NHL:s skridskoåkare. Det allt mer öppna spelet hade låtit spelskickliga grabbar slå sig in i NHL och farten var den absolut viktigaste egenskapen. Visst hade publiken svikit till viss del. Alla uppskattade inte att den fysiska biten av spelet nästan försvunnit helt, men som NHL själva uttryckte det med nytillträdde kommissionären i spetsen: ”Vi måste ta vårt ansvar för sporten, fansen och de som utövar den. Med tanke på farten behöver vi få bort spelet som onödigt tänjer gränserna mot vad som är farligt”.

Gary Bettman hade slutligen avgått efter att NHL förlorade en rättstvist mot före detta spelare med men efter hjärnskakningar. Stämningen gick igenom och blev ett hårt ekonomiskt slag mot ligan. Kraften rann ur Bettman som strax dessförinnan även gått en stenhård holmgång med NHLPA, som ledde till ytterligare en tre månader lång lockout.

Nej, alla gillade inte att open ice-tacklingar hade förbjudits och att galler började synas i NHL. Andra regler som påverkade säkerheten var den största anledningen till att huvudskadorna minskade, i kombination med att en ny generation spelare hade mer respekt för den sortens spel. Men som de företag NHL-spelarna numera var, kunde man inte springa runt utan framtänder. Hur skulle det påverka ens image? Och Det var viktigare än någonsin.

Även om kommissionären tappat viss publik efter regeländringarna och med en mer kommersiell approach till sporten, var han väldigt populär bland både spelare och ägare. Under Bettmans tid på posten genomgick ligan hela fyra lockouter, varav en gång ställdes hela säsongen in. Nye kommissionären hade lyckats försona ligan/ägarna och spelarfacket NHLPA på ett tillfredsställande sätt. Visst, med tanke på riktningen hockeyn hade gått – mer inriktad på show, skicklighet och finess – fick han kritik för att göra sporten till åtlöje, men alla tjänade pengar och globalt var hockeyn större än någonsin. Det var verkligen ett genidrag att lyckas sälja in rättigheterna i Kina innan KHL tog över marknaden på allvar. Och det borde inte dröja allt för länge innan NHL började fyllas på med asiatiska spelare. Vilken kassako!

Oilers väg till Stanley Cup hade gått genom play in-spel, vilket implementerades efter den tre månader långa lockouten 2021-22. Seattles intåg utökade ligan till 32 lag och att hälften av klubbarna missade slutspel var ingen ekonomiskt hållbar strategi. Inspirerade av SHL spelade totalt åtta lag om fyra platser i en kort bäst-av-tre-serie. Formatet togs emot ljummet inledningsvis, men den nya, dramatik- och showtörstande publiken njöt så småningom av klassiska förlängningar och tårar från lag som föll på mållinjen.

Oilers besegrade Houston – före detta Carolina Hurricanes – med 2-0 i matcher innan man mötte favoriterna Winnipeg Jets i andra rundan. Trotjänaren Patrik Laine – ”20-talets Ovechkin” förlorade stjärnkampen mot McDavid och Edmonton var framme vid Conference-semifinal. Där blev det ett Alberta-derby för första gången sedan divisionsformatet i slutspelet skrotades i samband med Seattles intåg. Calgary hade inte en chans och Edmonton var äntligen framme i Conference-final igen. Där stötte man på överraskningen Chicago Blackhawks, som efter några tunga år lyckats drafta sig till ett nytt spännande lag. Orutinen tog dock över och målvaktsspelet var skakigt för ungtupparna, som föll.

Blackhawks hade haft lite tur i lotteriet. Visserligen fick vann man draftlotteriet 2025 som sista lag i ligan, men året därpå fick man andravalet trots att man slutade på sista plats utanför slutspel. Tredje året var det under liknande omständigheter åter dags för att ta hem förstavalet, trots låg chans. Nya stommen såg spännande ut och fansen drömde om en ny storhetstid, bara något år efter att Patrick Kanes och Jonathan Toews dagar tog slut.

4-2 i matcher blev det för Oilers och i final väntade Quebec.

Staden fick slutligen ett nytt NHL-lag igen. Men det satt långt inne. Ägargrupp efter ägargrupp lyckades hålla liv i Arizona Coyotes och Carolina flyttades faktiskt före. Och när flyttåget väl var bestämt, såg Quebec återigen ut att missa chansen. En ung, stark och naiv grupp hoppades på tredje gången gillt i den starka TV-staden Atlanta och det var ytterst nära. Dock valde ligans andra ägare – efter påtryckningar från kommissionären – att istället ge klubben till ägargruppen i Quebec City. Bara året efter var man i final, i ett lag lett av en peakande Rasmus Dahlin, och gjorde en ”Colorado”, men flyttade till Quebec istället för ifrån. Skillnaden var dock att man föll i finalen.

Klubbens andra final slutade på samma sätt. McDavid fick lyfta bucklan inför en segersuktande Oilers-publik. Lyckan blev dock kortvarig och ett mediepådrag likt det när Gretzky lämnade för runt 40 år sedan drog igång när bomben damp ner:

”Allt pekar på att McDavid lämnar laget i sommar”, sa Uffe Bodin som tagit över Bob McKenzies jobbtelefon på TSN och numera satt som Insider/Trade breaker tillsammans med Frank Seravalli. Den gode Bob hade ”glömt” att rensa telefonen när han gick i pension, varpå den förste svensken i panelen fick en hel del bra nummer att sms:a. ”Han har nu vunnit allt och känner att han är redo för nya utmaningar”.

Näste visionär är Sebbe Norén som alla känner igen från svenskafans NHL-podd där han försöker hålla någorlunda ordning på Niclas Viberg och Robin Fredriksson. Sebbe tittar lite mer på utvecklingen inom teknik och media:

Om 10 år lär ligan se relativt annorlunda ut än vad den gör idag. Vi lär inte få se något så galet som den “självlysande” pucken som Fox Sports körde under delar av 90-talet, men ny teknik kommer säkerligen spela en stor roll i framtiden.

Angående just pucken, så har den ju varit relativt oförändrad under årens gång. Men jag tror att man om 10 år kommer att ha sensorer i pucken som kan avgöra om den är helt över mållinjen. Det skulle ta bort situationer där domarna inte har möjlighet att se ifall pucken är inne eller inte oavsett ifall målvakten har handsken eller en annan del av kroppen över pucken. Om vi räknar med att man tar bort den löjliga regeln att skridskon måste vara i isen för att det inte skall bli offside, så kan en kamera ovanför blålinjen vara ett sätt för domarna att se ifall det är offside eller inte. Och låt oss hoppas att dom kan få något större att titta på än en trött iPad mini...

Vi kan redan nu streama NHL i mobiltelefoner, surfplattor etc, men nästa steg blir att sända matcher i virtual reality. Med VR kameror på läktaren så skulle du kunna ta på dig ett headset och hörlurar och “transporteras” till arenan. Tekniken finns redan idag, och jag har själv provat det under en fotbollsmatch. Det finns dock en del att jobba på för att det skall bli en riktig top notch upplevelse, men om 10 så tror jag definitivt att det kommer finnas ett VR alternativ när folk skall streama matcher.

Lönetaket lär fortsätta att gradvis stiga, och för allas skull så får vi hoppas på att den kanadensiska dollarn går en ljusare framtid till mötes. En ändring som jag hoppas att vi kommer få se, gärna inom 10 år, är att man vidgar gapet mellan lönegolvet och lönetaket. Detta skulle göra att vi slipper se trejder där lag tar på sig en caphit, som till exempel Arizona gjorde med Pavel Datsyuk när han flyttade hem till Ryssland, och Chris Pronger som alla visste var sjukpensionär, utan spenderar pengar på spelare som faktiskt kan representera laget.

När det kommer till regler och liknande så tror jag att man vid den här tiden har återvänt till att köra förstaseeden mot åttondeseeden osv i slutspelet. Det nuvarande systemet känns inte idealt, och det mest troliga är väl att man tar den enkla vägen ut och återgår till det man hade innan.

Jag tror det skall mycket till ifall vi skall se fler expansionslag efter Seattles förmodade intåg i ligan. Med 32 lag så är man vid ett helt och fint nummer, och om man håller fast vid fyra divisioner så är det jämnt och fint med åtta lag i varje division. Däremot så kan det ju hända att vi får se ett eller två lag flytta. Närmast till hands ligger Arizona Coyotes som i många år har haft problem med ägare och arena. Får man inte klart med en ny arena snart så tror jag att Coyotes kan ligga pyrt till, och då kan det mycket väl vara så att vi ser en stad som Houston göra en push för att få ett NHL lag via relocation. Houston Coyotes… låter inte jättebra. Ute i Eastern så sitter ju Quebec och hoppas på att få ett NHL lag i staden igen. Om Carolina inte ser någon tillväxt, både på isen och på läktaren, så tror jag att man kan vara i Quebec inom 10 år, även fast jag personligen ser att dom stannar i Raleigh. Varje gång ett lag flyttar så är det ett underbetyg till ligan, och man vill ju inte ha samma situation som vi fick se i NFL där flera lag bestämmer sig för att flytta samtidigt (även fast alla inte flyttade på en gång).

Att man lägger matcher i Europa och Asien känns som en sak som ligan kommer att fortsätta göra i ett försök att promota ligan utanför Nordamerika. En gissning är att vi inom 10 år kommer att få se en match i Mellanöstern. En match i Dubai känns som klassisk jippogrej som någon skulle kunna få för sig att det skulle vara en bra idé.

En sak som känns extremt given tyvärr är att vi kommer ha haft minst en lockout inom 10 år. Och det skulle inte förvåna mig ifall Gary Bettman fortfarande var ligans commissioner.

Den tredje som ger oss sin vision är Sixten Funqvist som förutom att han ibland skriver på svenskafans och Hockeysverige även skriver på den svenska sidan av NHL.com.

I polariserande tider är det skönt att kunna titta in i hockeyns värld men inte ens här kommer saker alltid att vara som de alltid har varit. Framförallt inte i NHL. Att ligan växer så det knakar har väl inte gått någon förbi.. Men vad väntar i framtiden?

NHL får en Europa-division, eller hur?
Nej. Däremot kommer de ”internationella matcherna” att bli fler. Global Series 2017 i Stockholm sågs som en stor framgång och man har redan offentliggjort flertalet internationella matcher för nästa säsong, bland annat med ett dubbelmöte mellan Edmonton Oilers och New Jersey Devils i Sverige. Jag har svårt att se att det här kommer att dala. NHL måste vinna fler marknadsandelar gentemot KHL, och även om en europeisk division säkert kittlar ligans storhetsvansinne har jag svårt att se att det skulle vara hållbart rent ekonomiskt. Men stötvisa besök runtom världen är en verklighet och något jag gillar.

Fler lag? Nja
Ligan kommer att växa med ytterligare ett lag. Seattle är på gång. Det känns dock som det sista laget på ett tag, en liga kan inte bli hur stor som helst. NBA har 30 lag, MLB likaså. MLS har 23. Skratta ni, men fotbollen är på frammarsch i USA fortfarande och 23 lag lär bli fler. Men vad händer efter Seattle Coffeemakers (förlåt) intåg då?

Ligan visar att man menar allvar med lag i öknen i och med Vegas och det vore ju himla tråkigt om Arizona flyttade nu. Ligan har haft Arizona som sitt Alamo och man har slagits för att behålla klubben i södern. Men visst kommer lag att flytta.
Jag tror att Houston står på NHL’s agenda, liksom Quebec City. Arizona till Houston och Carolina till Quebec? Det säger vi. Men inte före 2020. Seattle ska in först för att balansera och sedan kan vi mycket väl börja se flyttarna. Även om jag personligen inte vill se Arizona flytta. Kom ihåg att en av NHL’s absoluta stöttepelare under de kommande 15 åren är uppväxt i Arizona – Auston Matthews. Plantskolan kan säkert få fram fler.

Men något vi kommer att se mer av redan nu är att NHL-lagen flyttar sina AHL-lag närmare. San Jose och Los Angeles har sina lag runt hörnet. San Jose Barracuda spelar i samma arena som Sharks. Marlies finns i Toronto för Leafs. Jag tror fler och fler NHL-klubbar kommer att flytta sina utvecklingslag närmare för att få den geografiska närheten när något sker. Det funkar inte att ha en spelare tre timmars flyg bort när det börjar brinna i knutarna. Där kommer vi att se stora förändringar.

32 NHL-lag i en karta som kanske ser annorlunda ut.

Lockout/spelstopp?
Det vore ödesdigert för allt man faktiskt byggt upp på senare tid men det känns så, va? Det gör det. Och det gör ont.

Var kommer spelarna ifrån?
Ptja, 9,1% av de som spelade minst en NHL-match förra året var från Sverige. Det är, by far, den största andel spelare utanför Nordamerika och Sverige fortsätter producera talang. Men snart händer det, snart kommer vi att få se fler asiatiska spelare i NHL. Vi kommer att få se sydkoreaner…och kineser. Kinas vilja att vara störst och bäst kommer utan tvekan att fånga hockeyn och vi ska komma ihåg att nästa vinter-OS (2022) är i, just det, Beijing. Där ska Kina prestera… När Kina bestämde sig för att på allvar utmana i basketen fick vi Yao Ming. Något är på gång.

Internationellt?
Ja, det var det där med OS då… Att NHL och IOK inte är bästa kompisar vet vi sedan länge och man kan absolut lasta ligan för mycket men inte allt. IOK har allt gjort sitt för att bidra till schismen och de stora förlorarna blir alla fans som högst troligt inte kommer att få se NHL-spelarna i OS på ett tag. Istället lär World Cup segla upp som en permanent turnering som med tiden kommer att få större status än ”försäsongsjippo”. Tyvärr verkar det inte som att U23-laget återkommer till nästa turnering vilket är synd. Huvudargumentet för detta i de kanaler jag har spanat på verkar vara att både Auston Matthews och Connor McDavid skulle ”behöva” spela ytterligare en gång med Team North America. Det här kan på ett enkelt sätt kringgås genom lite snygga bestämmelser.

Men World Cup återkommer mången gång.
Trevligt på ett sätt. Tråkigt på ett annat.

Förste svenske huvudtränare i NHL?
Många säger Uffe Samuelsson. Jag säger Rickard Grönborg.

Regeländringar?
Jag gillar de små ändringar som kommer inför varje säsong. Visst, det faller inte alltid väl ut men man testar i alla fall och det visar på viss dynamik. Vissa saker händer fort medan andra tar en helvetisk tid på ren svenska. Några småsaker jag skulle vilja se i framtiden är:
- När en utvisning går över periodsslut bör nästföljande period inledas i offensiv zon för laget i powerplay. Idén var Dave Lozos, men jag älskar den.
- Låt spelarna sparka in pucken i mål. Varför inte? Skador? Jag har ärligt talat svårt att se att det skulle göra så mycket.
- Lönetaket är på väg mot nya höjder men känner jag den här ligans GM’s det minsta lilla betyder det att ett fåtal spelare får mer. Om det är ett motargument eller inte vet jag inte….Vi kanske kan säga att det är ett tillägg: Inför en Designated Player-regel, där en eller två spelare undantas från lönetakets budget. Gynnas de rika lagen? Möjligt.
Har vi en chans att få se nya dynastier? Japp. Och hur kul låter inte det? Karlsson och Subban i samma backpar? Stamkos med Tavares? Håhåjaja.
- Litet jippo-tillägg: Jag vill att NHL på något vis, om så via YouTube, livesänder maskotarnas match under Allstar-helgen. Den senaste var, enligt de som var där, episk.

Jag vill inte se:
- Ändringar av målens storlek. Ska något ändras så är det målvakternas utrustning. Men jag är tveksam till det. Har personligen inga problem med hur det ser ut idag. En bra hockeymatch behöver inte innehålla mål för att underhålla.
- Fler videobedömningar
- Gary Bettman säga orden ”lock out” och mena det inom en överskådlig framtid.
Då gråter jag blod. Det borde ni också göra.
Ligan har aldrig varit så rolig som den är nu.
Låt den så förbli.

Avslutningsvis kommer mina tio egna mer eller mindre allvarligt (en del är ganska dystra) menade visioner:

  • Först så konstaterar jag att trots diverse mörka ritualer på NHL:s högkvarter i Toronto och New York så frös inte helvetet till is våren 2018 och det kommer inte hända de närmaste tio åren heller vilket innebär att Toronto Maple Leafs inför säsongen 2027-28 kommer fira 60-års jubileum för lagets senaste Stanley Cup triumf.
 
  • Första kanadensiska lag att vinna Stanley Cup sedan Montreal Canadiens vann 1993 blir istället Winnipeg Jets som 2019 dvs. 40 år efter att WHA gick i graven och de fyra överlevande lagen anslöts till NHL får ta emot Lord Preston av Stanleys anspråkslösa pokal av Gary Bettman.
 
  • Efter Winnipegs triumf var det för att citera en viss målvakts- och tränarlegend från Leksand som om ”Ketchupflaskan gick i topp” för de kanadensiska lagen vilket delvis berodde på att den kanadensiska dollarn stärktes betydligt mot den amerikanska. Fram till 2027-28 vann Edmonton, Calgary och Montreal Stanley Cup var sin gång och Winnipeg vann dessutom ytterligare en gång.
 
  • Att Seattle blir NHL:s lag #32 är ju redan ganska klart men två andra städer får fram till 2028 var sitt NHL-lag efter att först Ottawa sålts till Videotron som omedelbart flyttade laget till Quebec där ”Nordiques” återuppstod och några år senare flyttades Phoenix Coyotes till Houston där de bytte namn till ”Texas Spacejocks”. Det innebär att NHL fortfarande har tre riktiga problemlag i Florida, Carolina och NY Islanders som fortsätter att ha massor av tomma platser under matcherna. Ottawa kommer att få tillbaka sitt lag när något av de tre nämnda lagen flyttas (Ottawa kallar sig då återigen Senators men den romerske legionären i loggan är ett minne blott eftersom en senator antingen är klädd i toga eller kostym).
 
  • I sin strävan efter ekonomiska lösningar beslutade NHL 2020 (till Uffe Bodins, Niclas Vibergs och andra svenska ishockeyjournalisters stora bestörtning) att den årliga draften placerades permanent i Buffalo.
 
  • Gary Bettman får efter ett flertal skandaler till slut (äntligen enligt många) sparken som NHL:s kommissionär i början av 2020-talet och när han senare blir stämd och även förlorar i domstol för att han känt till och hjälpt till att sopa diverse brott under mattan där spelare, ledare och ägare varit inblandade blir han den andre genom tiderna som tvingas lämna Hockey Hall of Fame.
 
  • NHL förlorar dessutom kampen mot NHLPA när det gäller CTC, domslutet blir en förödmjukande läsning för bossarna i NHL som tvingas betala stora summor dels till redan drabbade spelare och familjer men även till en fond som skapas för spelare som ännu inte drabbats. Att det blev ytterligare en lockout när det nuvarande avtalet gick ut var självklart men den här gången var det ägarna som vek sig oväntat fort (troligen på grund av alla skandaler som kom fram under speluppehållet).
 
  • NHL kommer under början av 2020-talet göra ett försök att kopiera NFL:s europeiska satsning genom att starta ”NHL Europe” som under sin korta livsslängd består av åtta lag med fyra NHL-lag var bakom sig. NHL ägde ligan och lagen men varje lag i ligan styrdes gemensamt av de fyra NHL-lagen som ansvarade för att placera spelare i lagen och utse GM och coach. Sju av lagen placeras i metropoler som London, Paris, Wien, Zuerich, Milano, Amsterdam och Berlin men sedan klantade sig NHL genom att placera det åttonde laget i Stockholm och Stockholm Royal Crowns blev ett praktfiasko och laget flyttades efter två säsonger till Barcelona där laget omedelbart vann både liga och slutspel. Efter minst sagt blandat resultat övergav NHL projektet men flera av spelarna som fostrades i ”NHL Europe” är på väg att etablera sig som storstjärnor i NHL 2027-28
 
  • När det gäller regler så inser NHL efter att den sjunde och avgörande finalen 2021 mellan Calgary och Tampa Bay tagit nästan sex timmar att avgöras trots att det inte blev förlängning att det var dags att minska antalet videogranskningar.
 
  • När en av ligans mest lovande spelare 2025 blivit förlamad efter att han åkt in i sargen med full fart tvingas NHL vidta åtgärder för att minska spelarnas hastighet på isen och därmed risken för liknande olyckor i framtiden. De av NHL:s coacher som älskar destruktiv hockey passar givetvis på och NHL går i rask takt mot en ny Puck-Dead Era med mycket få gjorda mål.

Ni som har twitter kan följa samtliga skribenter där de skriver under @Simpa_stromberg, @SebNoren och @Swe_Sid och min twitteralias hittar ni lite längre ned på sidan.

Här hittar du länkar till de tidigare delarna i serien:

NHL:s historia Ye Olde Time Hockey

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2018-06-14 20:30:00
Author

Fler artiklar om NHL