SvenskaFans rankar NHL: 11. Dallas Stars
Dallas Stars har i sommar fortsatt sin nya era med att bl.a få in Jason Spezza och Ales Hemsky från Ottawa. Det ser starkt ut på forwardssidan - men på backsidan så finns det en hel del frågetecken precis som på målvaktssidan. Ska Anders Lindbäck klara av utmaningen i kassen ifall Kari Lehtonen blir skadad?
Förra säsongen förblir en säsong som alla inom Dallas Stars organisation aldrig kommer att glömma. Säsongen blev en lysande start på den era som pågår och växer. Ny logo, nya tröjor, ny GM och ny huvudcoach skulle bryta den fem år långa slutspelsförbannelsen. Förväntingarna var höga och pressen likaså. Men General Managern Jim Nill tillsammans med den nya huvudcoachen Lindy Ruff svarade med att göra succé.
"The bar is set high”, sade Jim Nill på en presskonferens när han tog över rodret som ny GM. Alla var eniga. Slutspelsförbannelsen som varat i 5 år, skulle brytas, och fansen skulle äntligen få se sitt lag gå till slutspel.
Jim Nill inledde direkt med första trejden. Loui Eriksson, Joe Morrow, Matt Fraser och Reilly Smith gick till Boston. I utbyte fick Dallas - Tyler Seguin, Rich Peverley och Ray Button.
Den enda svensken vid namn Loui Eriksson i Dallas försvann. Spelaren som varit underskattad i alla dessa år och som alltid producerat bra med poäng - försvann. Även kaptenen Brenden Morrow som varit kapten i sju säsonger försvann. Man blev givetvis tveksam till affären, men supertalangen Tyler Seguin visade sig bli Jamie Benn’s radarpartner och tillsammans blev de en av NHL:s mest fruktade duo. Jim Nill hade gjort ett genidrag helt enkelt.
Laget kämpade sig hela vägen till slutspelet när man hamnade på Wild Card-plats. Laget man mötte blev Anaheim Ducks. En matchserie som Anaheim kopplade greppet om efter två raka hemmasegrar. Dallas skulle dock komma tillbaka och visa att man är tillbaka på allvar. Serien kvitterades till 2-2. Anaheim var strået vassare till slut. Man vann ytterligare två raka matcher och gick alltså vidare.
Trots att man åkte ur tidigt var man givetvis nöjda att man äntligen bröt den fem år långa slutspelsförbannelsen.
Kari Lehtonen, en av Dallas absolut viktigaste spelare. Grund(s)pelaren där bak som kan vinna matcher på egen hand. Det tråkigaste med Lehtonen är tyvärr att han drabbas av skador, säsong efter säsong. Förra säsongen var inte den finske landslagsmålvakten så speciellt frånvarande. 65 matcher hann han med, och även en OS-debut för Finland. Men i år ser det annorlunda ut när den svenske målvakten Anders Lindbäck hoppar in som andremålvakt. Lindbäck som varit i Nashville och nu senast i Tampa Bay, har haft det väldigt tufft och inte alls imponerat särskilt mycket. Uppgiften var en tung sådan när han stod i Tampa Bay senast och frågan är om Lindbäck klarar av pressen ifall Lehtonen återigen kan bli skadad. Annars finns Jack Campbell från Texas Stars som kan ta den platsen.
Backupsättningen i Dallas har varit lite halvtunn de senaste åren, och förra säsongen märkte man rejäla brister i försvaret som gjorde att man kunde släppa in billiga mål bakåt. Just nu präglas den mest av den offensive backen Alex Goligoski och den stabila defensiva klippan Trevor Daley. Sergei Gonchar som man värvade från Ottawa, totalfloppade förra säsongen. Inget genidrag alls av Jim Nill.
Vad gäller Brenden Dillon så är fortfarande inget kontrakt skrivet än med backbjässen på 103 pannor, och istället finns det chans för svensken Patrik Nemeth att gå upp och ta hans plats. Dock så är konkurrensen hård då Cameron Gaunce, Jamie Oleksiak och Jyrki Jokipakka står och knackar på dörren från AHL. Nu hoppas man också på att Jordie Benn (Jamie Benn’s bror) och Kevin Connauton kan ta ett steg upp i sina karriärer. Backuppsättningen är en aning tunn och behöver verkligen förstärkas.
Framtiden ser dock lovande ut då Nill plockade hela sju backar under NHL-draften. En av dem heter Julius Honka, och är tänkt som en ny offensiv back vilket Dallas idag har väldigt få utav. Dessutom så är Honka högerskytt - något som verkligen saknas i dagens hockey. Iallafall som Dallas just nu behöver, en präglad backskytt som kan mata skott från blålinjen.
Forwardssidan ser som sagt väldigt bra ut. Den är ännu bredare i år och dessutom finns det mer “spezz” i den. Förra säsongen stod Jamie Benn och Tyler Seguin för hela 163 poäng tillsammans. Det finns inte mycket som talar emot en upprepad säsong. Nu har man ju också fått in Spezza och Hemsky som kan bilda en egen kedja framåt i en andraformation, givetivs inget fastställt än, men det är en tanke. Dessutom lär de kunna få i ordning på powerplay-spelet som var bedrövligt förra säsongen. Spezza som är rutinerad kan säkerligen hitta fina passningar och göra mål på egen hand.
Ännu en spelare som bör ta ytterligare ett steg är Valeri Nichushkin. 19-åringen som hann med att spela hela 79 matcher och göra 34 poäng, har redan hunnit med en hel del i sin karriär. Inte nog med bra speltid i Dallas, den ryske talangen fick även göra OS-debut för Ryssland. Tar Nichushkin ännu ett kliv, vilket han högst troligtvis kommer att göra, så kommer Dallas bli fruktansvärt farliga framåt denna säsong.
Rich Peverley som drabbades av hjärtstopp sent på förra säsongen, har fortfarande inte kunnat gå på is än. Men Peverley har tränat med laget ändå. Det är fortfarande ett stort frågetecken kring Peverley - men alla hoppas på att en comeback ute på isen skall komma.
Texas Stars, numera regerande AHL-mästare, är väldigt positivt för Dallas. Det finns en hel del talanger att välja mellan. Däribland finns svenskarna John Klingberg och Patrik Nemeth som säkerligen kommer att få en hel del speltid i Dallas den här säsongen. Nemeth imponerade på många under slutskedet av förra säsongen och det är verkligen en spelare som har stor potential att bli ett kugghjul i framtiden, om inte redan nu.
En till spelare som man bör hålla koll på är Travis Morin. Kapten i Texas och gjorde hela 88 poäng under grundserien på 66 matcher.
Dallas Stars kommer att bli ett offensivt och respekterat lag som alla lag kommer att få det tufft emot. Förutsättningen att ta en slutspelsplats är positiv och fansen har givetvis stora förväntingar på laget.
Målvakter:
Dallas målvaktspar blir nu alltså Kari Lehtonen och Anders Lindbäck.
Den finske OS-målvakten stod återigen för en imponerande säsong för Dallas. När försvaret inte höll - så fanns Lehtonen där bak för att gång på gång göra svettiga räddningar som kunde hålla laget kvar i matchen. Har Lehtonen en bra dag på jobbet, då finns det inte mycket som kan stoppa honom.
Inte nog med att han gjorde en fin säsong på 68 matcher i NHL, det blev dessutom OS-spel med Finland där han fick vakta kassen två gånger. Bl.a mot Sverige där han dock fick ge med sig med två mål insläppta. Trots två matcher så var det ändå positivt att Lehtonen fick förtroende för landslaget.
Det blev som sagt 68 matcher förra säsongen. Det får anses vara riktigt bra då skador ofta har varit ett problem för Lehtonen. Blir det upprepade skador i år så är det Anders Lindbäck som är ny backup.
Lindbäcks förra säsong i Tampa Bay var ingen succé alls. De gånger han fick ta över kassen istället för Ben Bishop, imponerade inte Lindbäck så speciellt mycket. Räddningsprocenten låg på bleka 89,1 % på 23 matcher. Lindbäck måste upp betydligt mer om han ska kunna vara backup åt Lehtonen. Det blir en väldigt tuff uppgift för Lindbäck bakom Lehtonen.
Backar:
Vad har egentligen hänt med Dallas försvar och backar de senaste åren?
Backupsättningen har sett väldigt tunn ut och det finns egentligen inga “superstjärnor” på någon backposition.
Man skulle vilja ha en motsvarighet på Benn och Seguin där bak. De enda som har imponerat är egentligen Alex Goligoski och Trevor Daley. Två backpjäser som kommer att bli oerhört betydelsefulla för laget.
Goligoski är den offensive backen som verkligen måste göra en bra säsong. Förra säsongen noterades Goligoski för 42 poäng på 81 matcher. Det får anses vara bra. Speciellt med 81 matcher.
Det som han måste jobba på är dock powerplay-spelet. Betydligt fler skott måste skjutas från blå, på så vis kan fler chanser och returer skapas. Returer är något som kommer att bli välbehövligt nu när den den breda offensiven finns framåt.
Trevor Daley som funnits i Dallas sen säsongen 2003/2004, kommer återigen att få en stor defensiv roll i laget. Förra året var egentligen en av Daley’s bästa säsonger i hans karriär. “Bara” 25 poäng blev det, men Daley snittade 21:08 min per match och kommer nog få spela minst lika mycket i år.
I slutskedet, d.v.s. - de sex resterande veckorna var både Daley och Goligoski två backar som var i toppform. De slet och slet, men fick ändå ta all form av skit emot sig så fort de blev för många mål i baken. Trots all skit så slet de på och gjorde slut på slutspelstorkan som varat i fem år.
Förhoppningar finns ändå i Dallas under försvaret. Jamie Benn’s bror Jordie Benn tog ett kliv upp förra säsongen och gjorde 78 matcher. Nyförvärvet Sergei Gonchar från Ottawa, floppa mer eller mindre och var bedrövlig flertal matcher. Gonchar har mycket att jobba på, men förtroende finns fortfarande och kan Gonchar ändra på sig så kan försvaret trots allt bli bra.
Man ska även ha ögonen öppna för Kevin Connaution. Totalt 36 matcher blev det ifjol, och nu har förtroendet växt ytterligare för den 24-årige kanadensaren. Connaution kommer att växa och få ännu mer förtroende av Lindy Ruff. Det finns potential i honom.
Det finns också stora förhoppningar om att svensken Patrik Nemeth ska få komma upp och spela för Dallas i NHL. “Doldisen” vann Calder Cup i AHL tillsammans med Texas Stars. Nemeth gjorde målet som blev det segrande målet i slutskedet för hela Texas som därmed vann Calder Cup. Nu är Nemeth redo och han tänker gör allt han kan för att platsa i Dallas.
Som sagt så är det fortfarande frågetecken kring Brenden Dillon. Troligtvis kommer inte Dillon att få någon plats i början på säsongen då det står unga talanger bankar på dörren - så som Patrik Nemeth, John Klingberg och Jamie Oleksiak. Det återstår att se alltså för Dillon, den storväxte backen som snittade runt 21 minuter förra säsongen.
Forwards:
Säga vad man vill om försvaret. Forwards och offensiven framåt blir en nyckel som kommer att ta Dallas framåt på rätt spår.
Radarparet Jamie Benn och Tyler Seguin blev en stor snackis förra säsongen. En av NHL:s med fruktade duo blev till stor hjälp framåt för Dallas när man äntligen nådde slutspelet. Tillsammans gjorde de 163 poäng och bättre kemi mellan två spelare får man nog leta efter.
Man ska heller inte glömma att Valeri Nichuskin stod vid deras högra sida under säsongen. Rookien som jämförs med Jevgenij Malkin, gjorde 34 poäng på 79 matcher, var nog helnöjd med sin start på karriären. Det var nog även Lindy Ruff också.
Trots det så var fortfarande powerplay-spelet en katastrof. Egentligen så var problemet att man sköt alldeles för lite på mål.
Men att skjuta för lite mål nu när man tagit in Jason Spezza och Ales Hemsky, så ska nog powerplay-spelet säkras upp. De båda är 31 år gamla och är rutinerade. Spezza är nog mannen som är mest lämplig för en roll i powerplay-spelet. Med sitt spelsinne så skall nog många smörpassar hitta fram till präglade målskyttar. Något som kanske också kan öppna upp för fler skott från blå.
På högern så får Dallas in Ales Hemsky som också besitter ett bra spelsinne samt ett bra fysiskt spel som kan vara till fördel i de närkamper som alltid förekommer nere i sarghörnen.
Kanske rutinerade Eric Cole skulle finnas på den vänstra kanten, Hemsky på högern och eventuellt Shawn Horcoff i mitten. Eller kanske plocka in Colton Sceviour i mitten som säkerligen kan få in ett par mål eftersom att han är en bra skytt.
Sen har Dallas också värvat in en högerforward vid namn Patrick Eaves från Detroit Red Wings. Ytterligare en spelare som passerat över 30. Eaves kanske spela i en fjärde eller tredjekedja på högerkanten tillsammans med Vernon Fiddler - som nyligen fått förlängt kontrakt. Kanske en tveksam förlänging - men faktum är att Fiddler gör otroligt stor nytta inne i omklädningsrummet där han fungerar bra som en sorts liten pappa i laget.
En stor publikfavorit vid namn Antoine Roussel finns också med bland alla forwards. Slagsmålskämpen som alltid står upp för sitt lag och som är en slitvarg. Dock så var man tveksamma till en början av en ny förlängning då Roussel dragit på sig mängder med utvisningar förra säsongen.
Hela 209 minuter blev Roussel utvisad - totalt trea i hela NHL. Trots det så är Roussel en publikfavorit som är en riktigt jobbig spelare att möta. Det är egentligen en spelare som alla tränare vill ha i laget. En riktig fighter helt enkelt.
Det är fortfarande frågetecken kring den konstigt tekande Cody Eakin, som står med ett frågetecken kring huvudet. De flesta hoppas nog på en förlängning och det skulle nog inte vara så dåligt alls om han fick en förlängning. Eakin är en bra tvåvägsspelare som kan gå in och spela boxplay en hel del. En sån forward är alltid bra att ha i laget.
Vad gäller Rich Peverley så är man fortfarande väldigt försiktiga med att bedöma när han ska gå på is - eller om han verkligen ska gå på is den här säsongen överhuvudtaget. Det återstår att se, men alla vill se “Raptor Jesus” tillbaka ute på isen - utan tvekan.
Ryan Garbutt är också en nyttig spelare i laget som kan gå in och trycka till rejält framåt på mål. Garbutt besitter en snabb spelstil och kommer att trycka in de skitmålen som behövs i vissa matcher.
Dallas Stars har ett brett lag med såväl spets och rutin bland sina forwards.
En salig blandning mellan unga och gamla som säkerligen kommer att bilda ett bra lag framåt och bakåt. Får man igång sitt powerplay så kommer Dallas att ösa in ännu fler mål den här säsongen.
---
Nyckelspelare:
Kari Lehtonen, Jamie Benn och Tyler Seguin
Nyförvärv:
Jason Spezza - från Ottawa - Trade
Ales Hemsky - från Ottawa - Trade
Anders Lindbäck - från Tampa Bay - Trade
Patrick Eaves - från Detroit - Free Agent
Jussi Rynnäs - från Kärpät - Free Agent
Förluster:
Alex Chiasson - till Ottawa - Trade
Ray Whitney - ny klubb ej klar - Free Agent
Tim Thomas - ny klubb ej klar - Free Agent
Aaron Rome - till Detroit - Free Agent
Chris Mueller - till NY Rangers - Free Agent
Svenskar:
Anders Lindbäck, Patrik Nemeth, John Klingberg
Coach:
Lindy Ruff
Preliminär laguppställning:
Jamie Benn-Tyler Seguin-Valeri Nichushkin
Antoine Roussel-Jason Spezza-Ales Hemsky
Erik Cole-Vernon Fiddler-Ryan Garbutt
Shawn Horcoff-Rich Peverley-Colton Sceviour
Alex Goligoski-Trevor Daley
Patrik Nemeth-Jordie Benn
Kevin Connauton-Sergei Gonchar
Andra notabla spelare: John Klingberg, Brenden Dillon, Cody Eakin, Julius Honka, Patrick Eaves, Cameron Gaunce, Travis Morin, Jack Campbell, Jussi Rynnäs, Brett Richie, Scott Glennie, Jason Dickinson
---
Bästa nyförvärvet: Jason Spezza
Centerstjärnan och kaptenen från Ottawa Senators blir definitivt det bästa nyförvärvet för Dallas Stars. En perfekt pusselbit till offensiven. Spezza bildar ytterligare en farlig kedja som kommer att producera en hel del framåt. Dessutom blir Spezza en pusselbit i powerplay-spelet då han är en mycket skicklig speluppläggare. Kommer att bidra med stora nytta.
Värsta förlusten: Alex Chiasson
Chiasson ingick i Spezza-trejden, och det var egentligen en spelare som satt på en potential till att bli mycket bättre. Chiasson var en liten doldis som fick speltid på slutet av säsongen 2012/2013, där han öste in mål i jakten på slutspelet. Hade sedan lite svårt att hålla formen uppe och har mycket att jobba på defensivt - men kan säkerligen vara nyttig för Ottawa i år och slänga in ett par baljor. En s.k “late bloomer”.
Årets poängkung: Tyler Seguin
Seguin gjorde hela 84 poäng förra säsongen, och mycket talar för att det blir en upprepad säsong. Kemin tillsammans med Jamie Benn kan inte bli mycket bättre och det kommer bara att bli en fortsättning på detta inför den kommande säsongen. Seguin är en speluppläggare av högsta kvalité och kan även avsluta på mål som ingen annan kan. En ung spelare född -92 som kommer att ligga i toppen av NHL:s poängliga.
Årets nykomling: Patrik Nemeth
Patrik Nemeth kommer att få chansen att bevisa vilken bra spelare han är. Nemeth kommer att göra allt han kan för att få en defensiv plats i Dallas den här säsongen. En mycket fysisk och bra defensiv back, precis som Dallas behöver för att bättra upp defensiven. Nemeth kommer att få mer och mer speltid under hösten, och under tiden kommer han att växa under den den defensiva rollen.
Årets genombrott: Colton Sceviour
Det är dags nu för Sceviour att visa hur hungrig han är på att stanna i NHL och bli en forward som kan producera framåt. 25 år gammal och har spelat i Texas Stars sen 2009. Senast blev det 63 poäng på 54 matcher. Sceviour är en bra tvåvägsspelare och som har ett bra skott. Får han dit ett par baljor så kan det släppa rejält för högerforwarden.
###
REDAKTIONENS RANKNING:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. Dallas
12. Minnesota
13. Colorado
14. Philadelphia
15. Columbus
16. Detroit
17. Washington
18. Vancouver
19. Nashville
20. Arizona
21. Toronto
22. New Jersey
23. Edmonton
24. NY Islanders
25. Winnipeg
26. Ottawa
27. Carolina
28. Calgary
29. Florida
30. Buffalo