Veckans Liverpool: Ett uttåg, två ställningstagande och en superliga

Veckans Liverpool: Ett uttåg, två ställningstagande och en superliga

Högt och lågt, stort och smått från Liverpoolveckan som gått. LFC-redaktionen ger er…

…veckans uttåg

Europaäventyret är över. Efter en mållös batalj på Anfield är Liverpool ute ur Champions League. Real Madrid försvarade sig bra och vann rättvist över två matcher. Liverpools insats var inte dålig, chanser skapades, men målen uteblev och då vinner man inga fotbollsmatcher. Resultatet i på bortaplan gav Real Madrid för många matchbollar. Det spelar det ingen roll att LFC var det bättre laget på hemmaplan. Nya tag nästa säsong. Förhoppningsvis i Champions League och inte i Europa League.

…veckans ställningstagande

Näthat på sociala medier. Det har varit ett stort samtalsämne den senaste tiden. Inte minst i Liverpoolkretsar då Trent Alexander-Arnold och Naby Keita utsattes för rasism på sina respektive Instagram-sidor efter förlusten mot Real Madrid. Nu överväger samtliga Premier League-klubbar en bojkott av sociala medier under nästa helg. Det kvarstår fortfarande en del frågetecken, men samtalen pågår.

…veckans rykte

Norwich är klara för Premier League. Grattis till alla kanariefåglar. Lyckan stillades kanske en aning av att den eviga Norwich-dödaren Luis Suarez kan vara på väg att göra en sensationell återvändo till Liverpol, enligt diverse lösryckta rapporter. Suarez uppges vara missnöjd med Atleticos tränare Diego Simeones fotbollsfilosofi och en klausul i Uruguayanens kontrakt möjliggör för en övergång i sommar. Det är inga superkällor som ligger bakom dessa spekulationer, så fram med saltkaret och så vidare. Men onekligen ett intressant rykte.


Luis Suarez jublar efter ett av sina tolv mål som han har åstadkommit mot Norwich City. 

…veckans superliga

Nu till dagens stora snackis. Liverpool ska vara en av sex engelska klubbar och en av totalt tolv klubbar som är villiga att starta en ny europeisk superliga. Beskedet kommer efter att UEFA på måndag väntas presentera nya riktlinjer för Uefa Champions League som bland annat innebär att turneringen utökas från 32 till 36 lag. Flera klubbar verkar nu vara rejält missnöjda med utvecklingen. Tillsammans vill flera storklubbar skapa en superliga bestående av 20 lag, varar 15 är permanenta och innehar en fast plats varje år. Spelformatet sägs vara två gruppspel med 10 lag i vardera grupp. Samtliga lag i gruppen möts i ett hemma- och bortamöte. Om planerna genomförs skulle det innebära enorma ekonomiska intäkter till de deltagande klubbarna, som kommer att få dela på 3.5 miljarder euro. Matcherna ska spelas mitt i veckan. Superligan ska således fungera som ett komplement och inte som en ersättare till de inhemska ligorna. Utöver Liverpool är de elva andra klubbarna Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Inter, Milan och Juventus.

…veckans ställningstagande 2

Vi fortsätter på tema Superligan. Beskedet har väckt starka reaktioner runt om i fotbollsvärlden. Både från fans och stora fotbollsprofiler. Och inte minst från UEFA. Det europeiska fotbollsförbundet kallar projektet för cyniskt och via sin hemsida skriver organisationen att det är ett projekt som är rotat i ekonomiska intressen hos de inblandande klubbarna och att det är opassande i en tid då samhället behöver solidaritet mer än någonsin. Uefa hotar nu de inblandade klubbarna med hårda åtgärder. Klubbar som deltar i Superligan kan stoppas från inhemskt ligaspel och Europaspel. Klubbarnas spelare kommer även att stoppas från att representera sina landslag. Tärningen är kastad. Det återstår att se vem som går vinnande ur den här röran.


 

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2021-04-18 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool