Exit Talks - Liverpool: "Separationsångesten med Klopp"
En era är över i Liverpool.

Exit Talks - Liverpool: "Separationsångesten med Klopp"

Exit Talks fortsätter med snack med Liverpoolredaktionen, som fått se hela våren handla om hur många titlar som Klopps avskedsäsong kommer att sluta med.

Emrik Johansson fick se en Liverpoolsäsong som kommer att gå till historien. Dels för att ett superungt lag vann ligacupen, men främst för att det var Jurgen Klopps sista dans i Liverpool. 

Inför säsongen hoppades du att ni kunde utmana om titeln. Men när säsongen summerar så handlar det ju bara om att det är Klopps sista i klubben. Hur var hans farvältour?
– Det har varit en berg- och dalbana av känslor under i stort sett halva säsongen. När beskedet att Klopp skulle lämna kom var det svårt att hålla tillbaka tårar och känslor. Det är trots allt tränaren som vunnit allt och gett mig och flera den bästa tiden i livet som Liverpoolsupporter. Efter den initiala ”chocken” var känslan att detta skulle ge truppen den push som behövdes för att ta hem ligatiteln och kanske mer därtill, men med facit i hand blev det inte så och därmed kan man ställa sig frågande om läget att annonsera sin avgång var rätt? Sportsligt blev självklart farvältouren inte vad man hade hoppats men det som följde med sista matchen och dagarna/veckorna som följt kändes ändå som en fin avslutning på den kärlek som funnits i knappt nio år.

Klopp tog ju över 2015 och slutade åtta. Men resan därefter är ju otroligt imponerande med 4, 4, 2, 1, 3, 2, 5 och nu då 3. Hur högt rankar du honom i Liverpools tränarhistorik?
– För mig och min generation är han självklart den största. Han har vunnit allt och tagit klubben från ett mittenlag till bäst i hela världen och ständigt utmanat ett dopat lag. Det är klart att man kan tycka att det är dystert att det inte blev än fler titlar men det har gjort segrarna desto sötare. Sedan har vi såklart Paisley och Shankly och man vet hur stora de varit och är för klubben men i brist på att uppleva dessa herrar nöjer jag mig med att säga att han är däruppe. Topp tre utan inbördesordning.

Ni såg ju länge ut att kunna hota City hela vägen, men ni mattades av ordentligt och fick pisk av Atalanta i Europa League. Vad var det som gjorde att ni föll ihop?
– Ja du, ineffektivitet får väl bli svaret. Denna säsong tycker jag inte att man kan skylla på varken skador, motivation eller en mättnad utan alla dessa faktorer borde istället talat för oss. Men sanningen är att vi inte tagit vara på chanserna och denna säsongen inte haft en självklar matchvinnare. Får Núñez till det, Salah återfår den absoluta toppen av sin form eller om Jota får vara gubben i lådan en hel säsong är jag övertygad på att det inte krävs så mycket mer för Slot för att kunna ha chansen att utmana även nästa år. Med det sagt är det en ny röst, en ny filosofi och allt vad det innebär som ska in så det finns inga direkta krav på honom att vinna ligan skulle jag säga.

Vilket är ditt starkaste minne från säsongen?
  – Virgil van Dijks nickmål mot Chelsea i den 118:e minuten av Ligacupfinalen. Jag, personligen, kanske inte värdesätter ligacupen högst av allt eller ser Chelsea som några stora rivaler. Men under hela den matchen byggdes konstigt starka känslor upp för titeln och ”hatet” mot Chelsea. När vi sedan bytte in fyra spelare som alla är ett par år yngre än mig och slutligen vinner en final med den elvan kom det ett konstigt, och väldigt högt, glädjevrål när jag satt på jobbet. Det är mitt starkaste minnen, bortsett kanske från separationsångesten med Klopp som genomsyrat flera månader.

Vad får tränaren för betyg?
– Jürgen Klopp får absolut en tia som tränare. Denna säsongen, med fjolårets säsong i minnet, får kanske ensjua som pushar mot en åtta. Men det hade nog krävts minst en titel till för 8-9 va?

Vem är säsongens största flopp?
– För mig blir det nog Ibrahima Konaté. Absolut inte dålig och visserligen skadedrabbad, men jag hade förväntat mig en duo av honom och van Dijk med Alisson som sista utpost som inte släppte in särskilt många mål. Visserligen hade man kunnat nämna några andra, men störst förväntningar låg nog ändå på Konaté från mig.

Säsongens mest positiva överraskning?
– Står väl mellan Harvey Elliott, Alexis Mac Allister, Conor Bradley och Jarell Quansah. Men Alexis var en världsmästare och jag tror vi får se ytterligare en växel av Elliott nästa säsong så mitt svar blir Quansah. Från en ”nobody” gick han in i truppen och tog hand om platsen bredvid van Dijk och var länge med i Englands EM-trupp. Där har vi hittat ett såkallat ”hidden gem” som förhoppningsvis och troligen bara kommer gå från klarhet till klarhet.

Avslutningsvis: hur ser den idealiska silly sommaren ut med dina ögon? Vad tror du Arne Slot vill göra för att ruska om i laget?
– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte vet så mycket om Arne Slots fotboll. Jag skulle tro att det blir en 4–2–3–1-formation och i den formationen och nederländarens sätt att spela kanske det finns nyförvärv i truppen så som Darwin Núñez och en Fabio Carvalho. Jag har min förkärlek till Stefan Bajcetic och Tyler Morton dessutom och hoppas de växlar upp som ”dark horses”. Men tittar vi på rena nyförvärv finns det många Feyenoordspelare som de ryktas om och där lägger jag min tillit till Arne. I övrigt har jag sju spelare om jag ändå tycker skulle kunna vara intressanta beroende på vilka som lämnar. Peter Gulasci skulle kunna komma som back-up keeper då han klassas som home grown efter sin tidigare sejour i klubben. På försvarssidan skulle jag tycka att det vore intressant, beroende på pris, med Piero Hincapie som vänsterfotad mittback och Antonee Robinson som verkligen kan utmana Robertson på vänsterbacksplatsen. På mittfältet är det klart att Adam Whartons säsong och likhet med en skallig Gerrard hade varit kul. Annars vore Florian Wirtz en dröm som tia i en potentiell 4–2–3–1:a, där lär dock priset och konkurrensen vara hög. Positionen som sittande mittfältare tror jag annars kan vara både en nyckel och följetong under sommaren.

I anfallet finns det två namn jag ser som intressanta. Crysenjio Summerville och Mohamed Kudus, men båda dessa herrar kan bli överflödiga om anfallssuppsättningen består så där är det nog bara ifall någon i nuvarande trupp lämnar. Det är i alla fall mina tankar om saken i dagsläget.

Henrik Örtenvik2024-06-11 11:11:00
Author

Fler artiklar om England