Veckans Legendar: Harald Lückner
Harald Lückner då han firade SM-guldet med Modo säsongen 2006/2007.

Veckans Legendar: Harald Lückner

Harald Lückner är i dag mest känd som en framgångsrik ishockeytränare, men hade även en stark spelarkarriär som sträckte sig över 70- och 80-talet. Det blev ett OS-brons, ett VM-silver i landslaget och tre SM-guld i Färjestads BK. – Vi dominerade den svenska hockeyn under 80-talet, berättar Harald.

Harald Lückner kom till Färjestad som 17-åring år 1974. Där stannade han kvar till 1988 då han flyttade till grannlandet Norge och Sparta Sarpsborg där han under ett år var spelande tränare för föreningen.
   Men innan flyttlasset gick till Färjestad började allt i moderklubben Mariestad.
   – Jag spelade genom alla pojklag och fick göra debut i A-laget som 14-åring. Det var främst på grund av den legendariske tränaren Per-Erik Larsson som plockade upp mig före alla andra, säger Harald.
   Nämnde tränaren Per-Erik Larsson fick under Haralds sista år i Mariestad, 1973, utmärkelsen ”Årets Ungdomsledare” av Västergötlands Idrottsförbund.
   Lückners debut i Elitserien kom under säsongen 1975/1976 som 18-åring och fick redan vid den åldern vara med om att ta laget till SM-final. Även den följande säsongen tog man sig till final men något guld lyckades man inte bärga.
   – Men det var lite speciellt att vi slog ut Leksand, som hade tre raka SM-guld bakom sig, redan i första rundan, minns Harald.
   New York Islanders draftade Lückner år 1977 men något spel i NHL blev det aldrig för honom.
   – Nej, det var tuffare på den tiden. Jag vet att jag var på gång till ett träningsläger men åkte aldrig över.

Färjestad blev det ledande hockeylaget

De riktigt stora framgångarna med Färjestad uteblev under 70-talet men i det följande årtiondet, det glada 80-talet, då det var populärt att dansa i neon, så blev det succé.
   – Vi vann SM-guld 1981, 1986 och 1988. Det var ett riktigt kanongäng Färjestad hade då. Man skulle kunna säga att vi tog över Sverige och vi borde ha vunnit fler finaler än vad vi gjorde. Om jag minns rätt tog vi även över ledningen i den totala maratontabellen och där har Färjestad legat i topp hela tiden fram till i dag, säger Harald.
   Av de tre SM-tecken han var med om att ta hem till Karlstad var första guldet, år 1981, det mest speciella.
   – Det var även klubbens första SM-guld i historien. Jag var bara 24 år men var ändå lagkapten för laget. Det var ett ungt lag och vi lyckades sensationellt vinna. Det var stort.
   – Färjestad blev det ledande laget i Sverige och man kan säga att vi var det dominerande laget i den svenska klubbhockeyn, berättar Harald.
   Totalt blev det sju SM-finaler för Harald Lückner i Färjestad.

Spelade oavgjort mot USA i Lake Placid-OS 1980

Innan framgångarna kom med Färjestad fick han uppleva ett OS-brons tillsammans med Tre Kronor i vinter-OS 1980 som gick av stapeln i Lake Placid.
   – Vi mötte USA i den första gruppspelsmatchen och spelade oavgjort mot dem. Hemma i Sverige var det en stor skandal, eller i alla fall en stor besvikelse, att vi inte vann mot USA. Men så här i efterhand var det bara mot oss som de tappade poäng, säger Harald och fortsätter:
   – Det var tufft att gå vidare. Det var två lag från varje grupp som gick till slutspel och det blev vi och USA. Vi fick stryk mot ryssarna men kunde spela oavgjort mot Finland, så det blev i alla fall en bronspeng.
   Men förutom matcherna som spelades i Lake Placid-OS var det mycket annat runtomkring som än i dag lever vidare i hans minne.
   – Ja, det var stort att få möta alla idrottare och stifta bekantskap och lära känna varandra, exempelvis Ingemar Stenmark, berättar Harald.

Tränarkarriären inleddes tidigt

Lückner fick avsluta sin karriär i Färjestad med ett SM-guld 1988, innan flyttlasset gick till Norge och Sparta Sarpsborg där han under ett år agerade som spelande tränare. Skillnaden mellan Sverige och Norge på den tiden var ofantligt mycket större än vad det är i dag.
   – Ja, det var en stor skillnad. Men vi lyckades vinna guld och man kan inte säga att vi var några favoriter till att ta hem mästerskapet. Efter grundserien var det fyra veckor långt speluppehåll på grund av B-VM och då tränade vi riktigt hårt inför slutspelet medan de andra lagen körde på som vanligt. I semifinalen tog vi oss lätt vidare efter segrar med 10-2 och 6-1, och i finalen mot Trondheim vann vi med 3-1 i matcher, berättar Harald och fortsätter:
   – Det var ungefär lika otippat som när Mora gick upp i Elitserien.
   Som 32-åring blev han sedan tränare i Färjestad och stannade kvar där som tränare för A-laget i fyra år. Främsta meriten blev SM-finalen mot Djurgården 1991.
   Sedan följde några år som ungdomsansvarig i Färjestad samtidigt och dessutom en period som tränare för juniorlandslaget.
   – En av anledningarna till att jag stannade kvar i Karlstad var att barnen var små, säger Hans.

Succén med Mora och SM-guldet med Modo

Efter åren i Färjestad och att barnen blivit äldre ville Harald Lückner söka efter nya uppdrag i andra klubbar.
   – Jag tänkte mest ta en klubb i någon lägre division, men HV 71 hörde av sig på en gång och det var lite utav en slump.
   Mellan åren 2000 och 2003 var han i HV 71 men nådde inte några större framgångar med Jönköpingslaget.
   Den stora framgången kom våren 2004 då han coachade upp Mora i högsta serien efter cirka 30 år utanför strålkastarna.
   – Att gå upp med Mora var oväntat. Man hade väntat i ungefär 30 år på att komma tillbaka och att man dessutom knep Leksands plats gjorde att man kände sig än mer stolt över prestationen, säger Harald.
   Som tränare rankar han uppflyttningen med Mora högt men det absolut största var…
   – SM-guldet med Modo 2007.

I dag är han åter i Mora

Efter tre säsonger i Modo återvände han till Dalarna och Mora. Inför säsongen 2008/2009 var Mora på nytt ett allsvenskt lag efter endast fyra år i Elitserien. Det gick inte riktigt som förväntat, men Harald Lückner är inte allt för besviken.
   – Det var väl egentligen både och. Det är inte lätt att spela samman ett lag med en massa nya spelare. Vi kom slutligen fyra i grundserien och det är ganska okej ändå. Men lite bättre hade vi förväntat oss av spelet i play off, men all heder åt Almtuna som spelade bra, säger Harald som utlovar ett slagkraftigare Mora inför den kommande säsongen.
   – Vi kommer definitivt att vara ett bättre lag nästa år. HockeyAllsvenskan är bättre än vad den någonsin har varit och att ta sig till Elitserien hänger nu för tiden väldigt mycket på ekonomin. I dag är det i princip bara fyra lag som är med och slåss högst upp i toppen, visserligen tog Skellefteå sig till semifinal och slog ut Linköping, men annars är det samma visa år ut och in, säger Harald som i torsdags flög till New York för att titta på Stanley Cup.
   – Jag har aldrig varit i Madison Square Garden, det ska bli något extra att få vara med om en match i den klassiska arenan.

Men innan vi avrundar den här artikeln måste man ta reda på vad Harald är mest nöjd med i sin karriär som ishockeyspelare.
   – Att jag fick spela mycket i Elitserien och SM-gulden. Även tiden i landslaget med OS-bronset och VM-silvret är något jag är nöjd med.
   Den enda klubben han representerade i Sverige, i seniorsammanhang, var Färjestad. Som lagkapten och viktig kugge i det framgångsrika laget på 80-talet blev det totalt 435 elitseriematcher i Karlstadlaget.
   Harald Lückner var en spelare som kanske inte är en av våra största spelare genom tiderna, men sannerligen en mycket stark symbol för det Färjestad som tog över hockey-Sverige på 80-talet, och som än i dag är en maktfaktor i svensk klubbhockey.

Namn                  
Harald Lückner
Född                                             
1957-03-27
Positon
Forward
Klubbar
Mariestad, Färjestad, Sparta Sarpsborg, HV 71 (tränare), Mora (tränare), Modo (tränare)
Meriter
SM-guld 81, 86, 88
OS-brons 80
VM-silver 81
Statistik
435 elitseriematcher, 95 mål, 125 assist, 220 poäng

---

Tidigare legendarer:

Stefan "Skuggan" Nilsson, Jan "X:et" Erixon, Peter Popovic, Tomas Jonsson, Daniel Rydmark, Patrik Carnbäck, Kjell Dahlin, Lars Lindgren, Thomas "Bulan" Berglund, Roger Elvenes, Christer Olsson, Göte Wälitalo, Anders Kallur, Roger Åkerström, Peter Gradin, Mikael Johansson, Pär Djoos, Stefan Persson, Mats Lindgren, Charles "Challe" Berglund, Anders Eldebrink, Tomas Sandström, Magnus Arvedson, Roger Johansson, Mikael Andersson, Peter Sundström, Leif Rohlin, Thomas Rundqvist, Peter Andersson, Stefan Örnskog, Robert Nordmark, Patric Kjellberg, Anders "Masken" Carlsson, Rikard Franzén, Magnus "Sigge" Svensson, Michael Sundlöv, Johan Garpenlöv, Arto Blomsten, Boo Ahl, Tommy Westlund, Dan Labraaten, Bengt-Åke Gustafsson, Fredrik Stillman, Thommie Bergman, Jonas Rönnqvist, Björn Nord, Mats Näslund, Mats Hallin, Göran Högosta, Jan Larsson, Bert Robertsson, Jonas Johnson, Peter Andersson, Patrik Sundström, Magnus Lindquist, Fredrik Olausson, Anders Gozzi, Jens Öhling, Niklas Eriksson, Stefan Bergqvist, Tommy Lehmann, Magnus Roupé, Robert Carlsson, Mikael Andersson, Hans Jax, Roger Hansson

Marcus Simmmarcus.simm@svenskafans.com2009-04-18 11:00:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon